Ce se întâmplă când ești ambițios și te califici la faza națională la două olimpiade?

Grosu Claudia
6 Min Read

Neregulile privind cazarea și curățenia din căminele unde au fost cazați elevii din loturile Olimpiadei Naționale de Limba Franceză nu sunt singurele probleme. O mamă își spune nemulțumirea pe care a resimțit-o atât ea, cât și fiica ei, atunci când performanța de a fi calificat la două olimpiade naționale n-a avut valoare în fața membrilor comisiei de organizare.

„Mă numesc  Ramona Vasilcoiu și sunt cadru didactic la o școală din Craiova. O să vă povestesc câteva impresii din perspectiva mamei unei eleve calificate la faza națională, atât la  olimpiada de Limba franceză cât și la cea de Limba engleză.          

Probele olimpiadei de Limba engleză s-au desfășurat în perioada 17-21 aprilie și cele ale olimpiadei de Limba fanceză între 18-22 aprilie.  În urma consultării programului, am constatat că fiica mea avea să susțină în ziua de marți, 19 aprilie, atât proba scrisă de Limba franceză, la Craiova, cât și pe cea orală, de Limba engleză, la Pitești.  Am informat comisia, având ca președinte pe doamna conf. univ. dr.Anidora Gabriela Brozbă, de la Universitatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București și ca vicepreședinte pe doamna prof. dr. Rodica Diana Cherciu,  cu aproximativ două săptămâni înainte,  prin intermediul unui profesor din Craiova, membru în comisia de organizare a Olimpiadei Naționale de Limba Engleză.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Domnul profesor a vorbit personal, nu o dată, ci de mai multe ori, cu vicepreședinta comisiei,  prof. Rodica Cherciu,  reprezentantul Ministerului Educației la această olimpiadă.  Doamna ne-a asigurat că este posibil, pentru că este o situație specială, ca fiica mea să depășească ora la care a fost programată și să susțină proba atunci când ajunge în Pitești (proba scrisă la franceză a avut loc între orele 10-13 și imediat ne-am deplasat cu mașina personală către Pitești). Ajunsă la Pitești, fiica mea a avut surpriza să nu fie examinată, deși i se promisese în câteva rânduri că acest lucru va fi posibil.  Președinta comisiei, prof. Brozbă, a  motivat că nu mai e timp și că, citez : “Dacă eleva este chiar bună și schimbă clasamentul în urma probei orale?” La acea oră, de fapt, nu fusese făcut niciun clasament, deoarece nici măcar nu fuseseră soluționate contestațiile.  Menționez că acestea urmau să aibă loc în acea zi în intervalul 17-18,30.  Președinta a adăugat că fiica mea ar putea fi totuși evaluată neoficial, notată, dar aceste lucruri să nu aibă nicio finalitate (practic, ca și când, nu s-ar fi prezentat).  Plângând, fiica mea a refuzat această propunere care nu avea niciun sens.         

Vicepreședinta comisiei, prof. Rodica Cherciu, cea care fusese informată de situația specială a fiicei mele și care accceptase ca examinarea să fie făcută mai târziu, a recunoscut acest lucru, dar în fața președintei  nu și-a mai impus punctul de vedere.

Menționez că la proba de Integrated Skills, fiica mea a avut  cel mai mare punctaj, adică 59,5 puncte din 60 maxim posibile. La clasa a X-a nivel A,  județul  Dolj a avut-o ca reprezentantă pe Daria Vasilcoiu, fiica mea. Șansa de a urca pe podium a fost ratată nu din vina elevei, ci din  lipsa de înțelegere a celor care ar fi  trebuit să fie primii care să o ofere. Eleva Daria Vasilcoiu, reprezentantă a județului Dolj la Olimpiada Națională de Limba Franceză și la Olimpiada Națională de Limba Engleză la clasa a X- a, a obținut mențiune acordată de Ministerul Educației la Limba franceză și un mare semn de întrebare la Limba engleză (la această controversată probă orală de la Pitești, ea nu a fost pusă absentă.)

Mă alătur celor care au avut de semnalat diverse nereguli de la olimpiadele naționale, în speranța că ele se vor remedia și că pe podium vor urca întotdeauna doar cei mai buni.  

Într-un comunicat al ISJ Argeș se spune că la Olimpiada care a avut anul acesta loc la Pitești s-au scris povești frumoase și au fost recunoscute performanțele elevilor olimpici. Acest lucru, măcar din punctul de vedere al elevei Daria Vasilcoiu nu este adevărat pentru că povestea ei s-a oprit brusc, iar performanța ei la proba orală nu s-a dorit a fi evaluată. Cei răspunzători ar trebui măcar să roșească pentru acest lucru.  Elevii noștri minunați  nu au fost, așa cum scrie în comunicatul ISJ Argeș,  Ilene Cosânzene și Feți-Frumoși, ci, dimpotrivă,   niște “Cenușărese” pedepsite pentru că au avut îndrăzneala să creadă că pot mai mult, și care  încă mai cred în dreptate, în adevăr, în cinste și onoare”.

Share This Article