vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova. Nereguli și plângeri privind cazarea și mâncarea pentru cel puțin jumătate din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză

Craiova a fost gazda Olimpiadei Naționale de Limba Franceză în perioada 18-22 aprilie 2022. Aici s-au reunit elevi olimpici din toate județele țării cu excepția Covasnei și Harghitei, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial. Potrivit EduPedu.ro, mai mulți elevi și părinți au sesizat nereguli și plângeri pentru celelalte licee, unde participanții au fost cazați în condiții neprielnice.

România este țară francofonă ce se mândrește frecvent cu acțiunile care păstrează și cultivă spiritul limbii franceze. Țara noastră este parte din Organizația Internațională a Francofoniei și conduce de 5 ani AUF. Ales, în mai 2017, în funcția de Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru un mandat de patru ani, Sorin Cîmpeanu, în prezent ministrul român al Educației, a fost reales în această funcție la 24 septembrie 2021, pentru un nou mandat de patru ani. AUF este partener al Olimpiadei, alături de Organizațiai Internațională a Francofoniei și Ambasada Franței în România.

Organizatorul Olimpiadei Naționale de Limba Franceză este Guvernul României, prin Ministerul Educației și structura sa teritorială Inspectoratul Școlar Județean Dolj, potrivit site-ului oficial.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aproximativ 114 elevi, alături de 19 profesori însoțitori, reprezentând majoritatea loturilor județene, 19 la număr, au fost cazate la internatul Colegiului Național Economic “Gheorghe Chițu” din Bănie. Aici este vorba de județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Timiș, iar de aici au venit cele mai multe nemulțumiri.

Edupedu a strâns impresii de la celelalte licee, precum Liceul Tehnologic “C. D. Nenițescu” și de la Colegiul Național “Elena Cuza”. Al patrulea loc de cazare a fost un hotel din oraș unde au fost repartizate nouă județe.

O elevă din județul Arad a făcut mai multe fotografii în care se observă că dulapurile de la Colegiul Național Economic “Gheorghe Chițu”, în care copiii ar fi trebuit să își depoziteze hainele, sunt rupte, mâzgălite și mucegăite. În altă fotografie din cameră, scaunele sunt vechi și murdare, potrivit acesteia. Noaptea a dormit învelită cu două pături, mai spune aceasta, deoarece în camera ei nu a fost căldură, notează sursa citată.

“Toate clasele au avut probleme întrucât am fost cazați toți în același loc”, afirmă o elevă din județul Brăila despre condițiile din același internat. “Apa la toaletă nu se trăgea, din cele aproximativ 10-12 chiuvete doar 3 erau funcționale”, mai multe declarații AICI.

O altă elevă din județul Gorj a transmis următorul mesaj:

Vin din județul Gorj și am fost cazată la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”. O să încep prin a îmi exprima nemulțumirea în legătură cu repartizarea elevilor la diferite cămine, unele cu condiții mai bune, altele cu condiții groaznice. S-a pornit din start cu o diferență între elevi/județe. Când am ajuns în Craiova, respectiv la căminul unde eram cazați, am crezut ca joc într-un film horror. Mă gândeam că este o glumă. Căminul arăta oribil, dar totuși am zis să nu-mi pierd toate speranțele până nu văd interiorul. Când am intrat în camera în care eram cazată am simțit un miros puternic de aer închis. Am deschis geamul cu speranța că va dispărea mirosul. Am plecat la festivitatea de deschidere, care părea compromițătoare.

Când ne-am întors, pe lângă mirosul care nu dispăruse, se instalase și frigul în cameră. Geamul nu se închidea bine deloc. M-am îmbrăcat foarte gros (2 bluze, hanorac, geacă), dar nu era suficient. M-am acoperit cu 2 pături și totuși m-am trezit răcită dimineața, cu o durere groaznică de cap. Să nu uit de mâncarea care era aruncată în farfurii de tablă, ca la pușcărie. Am plecat la proba A fără să mănânc mare lucru, cu durerea de cap pe care am cărat-o după mine și pe parcursul probei. Când am ieșit din sală, am început să tremur, resimțind frisoanele pe care le avusesem noaptea, povestește aceasta, mai multe AICI.

“Așa tratează Ministerul și inspectoratele elevii olimpici?”, întrebarea mai multor părinți

“Am convingerea că trebuie spus adevărul și luate măsuri, pentru ca, în anii ce vor veni, copiii noștri să nu mai fie tratați ca niște animale! Nu mai putem permite o astfel de atitudine iresponsabilă și lipsă de respect față de cei mai buni elevi! Este inadmisibil ce s-a întâmplat la Craiova! Ceva îmi spune că organizatorii nu au participat niciodată la o olimpiadă națională, altfel ar fi știut sa ii aprecieze pe acești tineri minunați și eforturile pe care ei le-au depus pentru a ajunge la excelență”, scrie o mamă de elevă participantă, aducând aminte de cazările “altfel” de la ultimele două ediții ale Olimpiadei Naționale de Limba Franceză, de la Bistrița (2019) și Buzău (2018). “Așa tratează Ministerul și inspectoratele elevii olimpici?”, întreabă aceasta.

Într-un comentariu pe Facebook, la postarea EduPedu.ro, un tată reclamă și condițiile de la Târgoviște de la Olimpiada Națională de Limba română la care fiica lui a participat.

Cât despre celelalte licee, Edupedu a discutat cu elevi de la fostul liceu de Chimie (C. D. Nenițescu) și cu cei cazați la “Elena Cuza”.

Potrivit acestora, după ce au observat cum s-a întâmplat la celălalt liceu, elevii de la aceste două licee s-au declarat mulțumiți de condițiile de cazare, cu toate că mâncarea a fost aceeași peste tot, în ceea ce privește meniul, spun olimpicii consultați, ceea ce nu le-a poftit mult.

Câțiva elevi cazați la Colegiul Național “Elena Cuza” au spus că locurile de cazare și toaletele au fost decente, iar că ceea ce le-a displăcut a fost mâncarea, deseori fiind nevoiți să își comande alte feluri de mâncare.

Reprezentanții ISJ Dolj nu au comentat deocamdată acuzațiile

Politica