În fiecare an oamenii ajung la spital după ce abuzează de mâncarea de pe masa de Paşte. După postul lung anterior sărbătorilor, oamenii mănâncă fără măsură preparate grase, pline de carbohidraţi. Iar un nutriţionist este cel mai în măsură să dea câteva sfaturi pentru a nu exagera.
Tehnicianul nutriţionist Tatiana Stan a oferit sfaturi benefice celor care doresc să aibă parte de o masă sănătoasă de Paşte.
Am aflat ce ar trebui să mănânce copilul de Paşte fără a fi privat de bunătăţurile de pe masa bogată, dar şi ce greşeli fac oamenii la mesele pascale. De asemenea, ne-a răspuns la întrebarea dacă este sau nu benefică o cură de detoxifiere.
JO: Care sunt cele mai mari greşeli alimentare pe care le fac oamenii în perioada postului?
TS: O primă greșeală și poate cea mai frecventă pe care o fac oamenii în perioada de Post este aceea că, pentru a păcăli senzația de foame, adopta în dieta lor produse de patiserie cum ar fi covrigei, pateuri sau alte ronțăneli ce au o valoare calorică mare și o valoare nutritivă mică. Deci, într-adevăr, doar păcălesc senzația de foame, nu și rezolva foamea! O altă greșeală ar fi consumul foarte mare de mâncăruri uleioase, în special cartofi prăjiți, șnițele de soia prăjite în ulei sau tot felul de sortimente de zacuscă, ce conțîn o cantitate foarte mare de grăsimi. Așadar, consumate cu regularitate, deci în exces, vor conduce către acumularea de kilograme. Același lucru se întâmplă și cu pâinea cu margarină și gem sau cu leguminoasele și făinoasele consumate in exces: mazăre, fasole, soia, năut sau orez, paște, etc. Încărcătură calorică devine și mai mare atunci când mâncăm fasole sau mazăre cu pâine sau pilaf cu pâine
JO: Ce se întâmplă cu organismul nostru când trecem brusc de la periada de post la supraalimentare? Care sunt recomandările dumneavoastră pentru această trecere?
TS: Consumarea anumitor alimente și mai ales a celor de origine animală în cantități exagerate, în special după o perioada lungă de Post, poate dezechilibra procesele metabolice din organism, astfel pot apărea diverse probleme digestive. Excesul alimentar poate afecta, pe lângă greutatea corporală, chiar și somnul, precum și starea de bine în general.
În primul rând, trecerea ar trebui să fie una treptată! În nici un caz nu ar fi potrivit să mâncăm de toate de la prima masă. Pentru a evita confruntarea cu diverse probleme digestive, putem începe, de exemplu, cu introducerea la o prima masă a lactatelor de tip iaurt, sana, chefir, apoi la următoarea a supelor și ciorbelor și apoi, sau chiar în următoarea zi, a preparatelor din carne slabă la cuptor sau la grătar. Foarte important de reținut: nu există masă fără legume și nu există zi fără fructe! Totul trebuie să fie în echilibru!
JO: Ce preparate trebuie să nu lipsească de pe masa de Paşte şi sunt benefice organismului?
TS: În primul rând, nu ar trebui să lipsească ouăle roșii la micul dejun. Vechea zicala cu faptul că oul servit dimineață este medicament, se verifică! Oul fiert ajută de menținerea sănătății sistemului nervos, protejează vederea și menține pielea sănătoasă. Trebuie să avem grijă însă, să nu le consumăm în exces!!! Carnea de miel o vom consumă la grătar sau la cuptor pentru a beneficia de proteină de calitate pe care această o conține, de fier, zinc și vit B12! Dar, cel mai sănătos aliment la masă de Paște, l-aș consideră a fi drobul întrucât este plin de verdețuri și automat de vitamine și nutrienți. La toate acestea, de adăugat obligatoriu, cât mai multe crudități de sezon: salată verde, ceapă verde, ridichii, usturoi verde, etc.
JO: Ce ar trebui să mâncăm după sărbătorile pascale, dacă nu am ţinut cont de regulile unei mese sănătoase? Este recomandată o cură de detoxifiere după această perioadă?
TS: Ne-ar fi de mare ajutor salatele, supele cu multe verdețuri, pestele, mâncărurile ușoare în general. Bineînțeles, fară prăjeli!
Detoxifierea este un concept destul de controversat. Aș propune mai degrabă o dietă echilibrată care să conțină glucide, proteine și lipide, precum și vitamine, minerale și oligoelemente. Cel mai natural remediu din punctul meu de vedere rămân tot fructele și legumele din piață.
JO: Ce ar trebui să mănânce copiii de Paşte?
TS: Copiii trebuie să guste și ei din toate. Da! Să guste! Foarte bun și pentru copii este drobul. Dar și grătarul, precum și ciorbiță cu multe verdețuri. De asemenea propun și o pască făcută în casă pentru a încerca pe cât posibil să evităm duciurile procesate la care trebuie să fim atenți, mai ales că este o perioada în care tendința este să aibă parte de multe astfel de tentații.
În concluzie, totul trebuie să fie echilibrat, fiecare masă să fie însoțită de legume și din componentă alimentației fiecărei zi să nu lipsească fructele