sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul Agriculturii: România stă bine la nivelul stocurilor interne de cereale până la următoarea recoltă

România stă bine la nivelul stocurilor interne până la noua recoltă, dacă ne referim la cereale, iar sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene funcţionează fără perturbări majore, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„Noi stăm bine la nivelul stocurilor interne până la noua recoltă dacă ne referim la cereale. Sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene sunt unele care funcţionează fără perturbări majore. Am avut, în perioada trecută, analize permanente pe care le vom realiza în continuare la Ministerul Agriculturii să vedem în ce stadiu suntem cu gradul de răsărire a culturilor de toamnă, şi suntem bine. Peste 90% din culturile însămânţate în toamna anului 2021 se află într-o stare de vegetaţie normală. Am început campania de însămânţări de primăvară şi lucrurile se derulează bine. Au venit aceste ploi din luna aprilie care au dat o vigoare aparte câmpului şi culturilor agricole. Din perspectiva rezultatelor, evaluările pe care le facem nu ne situează în zona de risc din punct de vedere alimentar”, a afirmat Chesnoiu, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte scumpirile din ultima perioadă la produsele agroalimentare, ministrul de resort a punctat faptul că acest lucru „s-a întâmplat mai repede decât poate se aşteptau unii”, dar că „în momentul în care avem nivel constant de producţie, presiunea pe asigurarea cu produse agroalimentare este mai scăzută şi automat nu mai antrenează creşteri de preţuri”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cred că am atins valul de scumpiri, pentru că deja la anumite produse s-a întâmplat mai repede decât poate se aşteptau unii şi ştiţi foarte bine care sunt cauzele principale: creşterea preţurilor la energie şi gaze, care a dat peste cap toate domeniile de activitate şi a angrenat acel bulgăre de zăpadă care a atins, iată, agricultura şi produsele agroalimentare. Prin aceste intervenţii pe care statul român le face, de a acorda sprijin fermierilor noştri în vederea menţinerii nivelului de producţie constant, dar şi celelalte tipuri de sprijin – Pachetul „Sprijin pentru Români”, lansat acum o săptămână – va atenua în timp şi va domoli tendinţa de creştere a preţurilor. În ceea ce priveşte Ministerul Agriculturii, principalul nostru deziderat este asigurarea nivelului de producţie constant. În momentul în care avem nivel constant de producţie, presiunea pe asigurarea cu produse agroalimentare este mai scăzută şi automat nu mai antrenează creşteri de preţuri. Aceste programe de sprijin ne dorim să-şi producă efectele cât mai repede posibil. Aceste efecte se domolesc în funcţie de tipologia de situaţie pe care o avem”, a explicat demnitarul.

Adrian Chesnoiu a menţionat că în privinţa preţurilor la roşii, efectele de scădere se vor vedea în perioada următoare, întrucât fermierii români înscrişi în Programul „Tomata” au început, deja, să producă.

„(…) au început să producă fermierii români înscrişi în Programul „Tomata”, dacă ne referim la roşii. La finalul săptămânii trecute am avut zece producători care deja începuseră să pună pe piaţă producţia proprie. Săptămâna aceasta numărul lor se va majora şi în perioada următoare cu siguranţă va creşte, pentru că sunt peste 17.000 de fermieri înscrişi în Programul „Tomata”. În momentul în care producţia internă de roşii apare pe piaţă, atunci veţi vedea că şi preţurile o să înceapă să se domolească şi să scadă. Intrăm în sezonul legumelor româneşti care vor începe să se producă inclusiv în grădină, nu neapărat în spaţii protejate, iar preţurile se vor domoli”, a spus ministrul Agriculturii.

Politica