Conferința Națională ” Romania, Puterea Verde” a avut loc astăzi la sediul Consiliului Judeșean Dolj. Tema acestui eveniment a fost ” Green Deal și securitatea energetică europeană”.
În cadrul evenimentului s-a vorbit faptul că una din problemele stringente ale zonei Olteniei este deșertificarea. S-a vorbit despre deșertificare vs. împădurire și s-a abordat problema securității energetice și a factorului ecologic.
”Avem o temă extrem de importantă dacă ne gândim la ce vremuri petrecem în această perioadă. Eu cred că trebuie să privim din perspectiva dezvoltării durabile, dar și prin prizma unor oportunități care s-au creat în această perioadă. Trebuie să ne gândim cu va fi în viior din punct de vedere energetic și pe de altă parte cum să avem grijă de acesta. Dacă ne referim la păduri vorbim de o sursă regenerabilă, de care trebuie să avem grijă, trebuie să ne gândim și la generațiile care vin, dar totodată trebuie să o exploatăm eficient”, a declarat Alin Seserman, secretar de stat în Ministerul Mediului.
”În acest an se vor planta în jur de 19 milioane de puieți.”
”Avem un program nou PNRR în care am prevăzut alocarea unei sume de 3,9 miliarde de euro în 3 componente importante. Dacă ne referim la Ministerul Mediului vorbim de managementul apei unde sunt prevăzute aproape 2 miliarde de euro. Dacă ne referim la păduri, avem în vedere regenerarea inclusive a teritoriilor degradate și a unor zone în care este absolut necesară reîmpădurirea. De asemenea pentru orașe este prevăzut să reconstruim păduri urbane”, a mai declarat Seserman.
15 martie – 15 aprilie serbăm “Luna Pădurii”
În fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie serbăm “Luna Pădurii”, un eveniment ce are ca scop evidențierea rolului pădurii în menținerea echilibrului în natură și sensibilizarea publicului și a factorilor decizionali cu privire la importanța pădurilor și a rolului lor esențial în menținerea echilibrului la nivel global.
Pădurile din România nu dețin doar un rol de stabilitate ecologică, ci trebuie privite mai ales din perspectiva extinsă a conceptului dezvoltării durabile, conectate cu securitatea națională și europeană. Pentru întreaga Uniune Europeană, fondul forestier reprezintă o resursă naturală strategică.
Apărarea fondului forestier național și european trebuie să devină o componentă de bază a sectorului apărării naționale și europene.
Evenimentul va lua sfârșit cu plantarea simbolică a unui copac în curtea Muzeului Cărșii și Exilului Românesc, simbol al trăiniciei și continuității acestui popor.
La eveniment au fost prezenți Alin Seserman, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cosmin Vasile – președintele Consiliului Județean Dolj, Marian Jean Marinescu- europarlamentar Nicușor Roșca – subprefectul judeșului Dolj, Călin Roșu – consilierul Prim-ministrului României, assist. Univ. dr. Mihai Enescu – consilier , Ministerul Mediului, Ion Prioteasa – senator, Mihai Genoiu – senator, Alina Tănăsescu – deputat, Alexandra Presură – deputat, Daniel Gheba – deputat, alături de conducerile tuturor deconcentratelor, conslieri locali și judeșeni, reprezentanți ai mediului academic și de business.