Dispută în instanță între Consiliul Județean (CJ) Dolj și Ministerul Apărării Naționale (MApN). Obiectul – construirea unui depozit la Cârcea, localitate unde se află și un radar al Armatei. MApN, prin unitatea militară de la Cârcea a dat în judecată CJ Dolj și Lidl România, firma care ar urma să aibă în localitate un depozit, pentru suspendarea autorizației de construire, pe motiv că nu le-a fost cerut avizul și că ar fi prea aproape de radarul militar din localitate și că l-ar putea afecta. Întrebat despre această situație, CJ Dolj spune însă că totul este legal și că, mai mult, MApN nu și-a indeplinit obligațiile legale. Între timp, lucrările au fost suspendate.
“În spațiul public, circulă acuzații referitoare la modul în care Direcția de Urbanism a Consiliului Județean Dolj a emis documente de urbanism, solicitate de proprietarii unui teren privat, pentru construcția unui depozit logistic pe teritoriul comunei Cârcea. Informațiile vehiculate pleacă de la premisa unor ilegalități și creează impresia existenței unor interese ascunse, susținute și protejate de angajații și specialiștii noștri.
În realitate, documentele au fost emise respectând toate legile și normativele specifice în vigoare. Emiterea certificatului de urbanism pentru investiția unei firme private a fost realizată conform informațiilor cuprinse în Planul Urbanistic General al comunei Cârcea, document în baza căruia se emit absolut toate certificatele de urbanism solicitate pentru obiective de pe raza localității. În acest document, există marcate terenurile cu destinații speciale, ce pot insemna zone pe care se afla amplasate utilități, unități militare sau orice fel de construcții de importanță națională. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste terenuri nu este menționat cu obiectivul specific pe care îl are. Astfel, existența unei instalații aparținând Ministerului Apărării Naționale, nu apare în Planul Urbanistic General.
Conform Codului Aerian, lege emisă în martie 2020, ce cuprinde toate prevederile referitoare la activitățile ce pot pune în pericol siguranța aviației, existența acestei instalații trebuia să fie adusă la cunoștința unităților administrativ teritoriale competente de către Ministerul Apărării Naționale pentru a se efectua modificările specifice în planurile de urbanism. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Mai mult, singura menționare a existenței instalației a fost realizată la începutul acestui an, 2022, printr-o adresă transmisă ulterior emiterii autorizației de construcție. . În luna ianuarie, Ministerul Apărării Naționale a transmis un document Consiliului Județean Dolj, prin care informează despre amplasarea acestei instalații pe teritoriul comunei Cârcea, fără a face o identificare exactă a obiectivului militar cu destinație specială, asa cum aveau obligativitatea conform art. 86 din Codul Aerian. Chiar și în acest moment, informarea MAPN nu poate constitui bază a modificării PUG-ului comunei Cârcea, întrucât nu sunt întrunite toate condițiile legale. În acest sens, vom resolicita ministerului să își îndeplinească obligațiile legale ce ii revin pentru a putea demara procedurile de actualizare ale documentațiilor urbanistice.
După informarea transmisă de reprezentanții ministerului, Consiliul Județean Dolj a dispus sistarea lucrărilor pe șantierul de la Cârcea începând cu data de 01.02.2022. Ulterior, au existat discuții cu reprezentanții MAPN prin care ni s-au oferit informații despre intențiile unei modificări legislative privind raza de protecție a obiectivelor de tip radar de până la 5000 m. Considerând că solicitările MAPN se bazează pe intenția unei modificări legislative și nu pe o lege aflată în vigoare, s-a dispus reluarea lucrărilor.
Totodată, menționăm faptul că obiectivul pentru care s-au solicitat certificatul și autorizația de construire, se află în intravilanul localității, iar legea impune, în această situație, doar acordul vecinilor apropiați. În cazul acesta, nu există vecinătăți apropiate. Dacă obiectivul construit ar fi fost pe un teren extravilan, la o distanță de până la 2400 m față de un obiectiv existent, de interes național, cum este o unitate militară, atunci se impunea solicitarea unui aviz de la Statul Major General, conform legislației în vigoare.
Având în vedere toate acestea, considerăm că documentele de urbanism emise de Consiliul Județean Dolj respectă toate legile în vigoare la momentul eliberării lor, iar acuzațiile vehiculate nu au nicio bază legală și sunt făcute fără studierea temeinică a textelor legale incidente.
În acest moment, lucrările sunt sistate pe șantierul depozitului logistic, iar Consiliul Județean Dolj așteaptă decizia instanței în acțiunea inițiată de Ministerul Apărării Naționale.”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Dolj.