miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

FOTO&VIDEO/ Profesorul de matematică Arcuș, instructorul de succes din spatele Ansamblului Artistic Perlele Olteniei

Într-un subsol al unei clădiri destul de cochete din centrul Craiovei se predă matematica muzicii de către un profesor care a vrut să-și depășească limitele și să-și combine pasiunea cu munca de o viață, astfel că acesta împreună cu elevii lui dau viață instrumentelor și fac spectacol pe scenă.

Ansamblul Artistic Perlele Olteniei a fost înființat de Societatea Cultural – Științifica Rădinești-Gorj ce a luat naștere în 1989, înainte de Revoluție. Managerul Ansamblului este Dr. Constantin M. Arcuș, președintele Societății din iunie 2014. La bază, Arcuș este profesor de matematică și omul din spatele succesului de care se bucură ansamblul format din 20 de cursanți.

Din acest ansamblu face parte un grup vocal, „Rozele Calafatului”, împreună cu care vor avea spectacol pe data de 16 aprilie, în Piața Mihai Viteazul din Craiova, și două tarafuri, Ionile Cercel și Ion Durlica, ce formează Orchestra Marcel Panica. Atunci când pun percuție lângă acești instrumentiști și cântă muzică patriotă și muzică de fanfară, orchestra se numește Orchestra Ion Gavenea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pe 19 martie 2018 am început un proiect finanțat de CEZ România prin care s-a sponsorizat un atelier de artă și tradiție populară. Anumiți voluntari CEZ au venit cu un proiect pentru școala noastră din Dănciulești. Noi am modificat acel poiect, în sensul că am achiziționat alte obiecte decât ceea ce ne-au propus ei. Am reușit să convingem compania să vină cu finanțarea către Societatea Culturală și am implementat proiectul prin aceasta. Au fost 5.000 de euro de la CEZ și am mai venit și noi cu 2.500 de euro ca să poată fi implementat. A fost dificil deoarece a trebuit să aducem instructori pe fiecare instrument: țambal, contrabas, chitară, vioară, acordeon, nai. Fiecare instructor trebuia plătit, iar banii erau insuficienți”, a delcarat pentru „Jurnalul Olteniei” profesorul Arcuș.

După 3 luni au terminat proiectul, au prezentat companiei CEZ cheltuielile așa cum au fost ele făcute, iar pe 20 iulie a luat naștere Ansamblul „Ionile Cercel”. „Cu timpul lucrurile au mers într-o direcție anume și ne-am trezit că nu mai aveam bani pentru instructori. A trebuit să renunțăm la ei. Mi-am dat seama atunci că dacă eu vreau să continui treaba asta, va trebui să fac în așa fel încât să preiau toată activitatea. Și-așa am făcut. Am învățat eu secretele la toate instrumentele și am preluat toată activitatea”, a spus profesorul.

Arcuș predă matematică la Școala Gimnazială „Cornelius Radu” până la ora 16, iar după această oră își începe activitatea în cadrul Ansamblului. Lupta lui nu a fost deloc ușoară deoarece lipsa banilor n-a fost singura problemă.

„Copiii au plecat către oraș, după clasa a 8-a. Deci s-a subțiat numărul celor care veneau la repetiții și a trebuit să venim după ei, în Craiova. Inițial am vrut să venim la Liceul CFR, însă nu s-a putut chiar dacă în Ansamblu noi am înființat, anul trecut, și Orchestra Ion Gavenea, în memoria marelui patriot, profesor și dirijor al Fanfarei Liceului CFR din Craiova. Ne-am continuat activitatea la Liceul Brâncuși, iar în timpul pandemiei am venit aici la doamna Dana Diaconeasa. Ei bine, de atunci ne desfășurăm activitatea aici și pentru că ne propunem să aducem copii din toate județele la aceste activități, am spus că acest ansamblu trebuie să se numească Ansamblul Artistic Perlele Olteniei”, a mai precizat Arcuș.

Dana Diaconeasa este fondatoarea centrului educațional privat „ASK Education” ce ofera servicii educaționale: program de after si before school, cursuri, ateliere.

„Arcuș este profesorul pe care noi îl găzduim. Am pus la dispoziție o locație destul de mare în care să-și pună instrumentele și să-și facă repetițiile. Este un om care ar putea face mulți bani din profesia lui, fiind profesor de mateatică, dar a ales să educe copii din mediul rural pe partea de muzică. Pasiunea pentru muzică și pasiunea de a aduce lumină în viitorul copiilor a primat decât meditațiile și banii”, a spus pentru „Jurnalul Olteniei” Dana Diaconeasa.

Centrul Danei s-a deschis în 2017. Până în pandemie a fost doar after-school, însă acum tânăra vrea să se dezvolte mai mult și să creeze un hub educațional. „Puțină lume știa că facem tot felul de cursuri sau activități pe timpul verii, în altă metodă. Pot veni copii la cursuri, chiar dacă nu fac parte din after-school. Pe partea de cursuri și colaborări în sfera educațională găzduim pe oricine și punem la îndemână resurse, numai să găsim profesori dedicați care să susțină cursuri interesante”, a spus aceasta.

Dana vrea o altfel de educație pentru copii, un loc unde aceștia să-și dezvolte valori și principii sănătoase, dar și o comunitate de oameni dedicați pasiunii lor.

„Îmi doresc profesori, din sistem sau din afara lui, nu am o preferință dacă lucrează pe stilul clasic, meditații, sau non-formal care să creeze produse educaționale, pe care noi să le găzduim. De exemplu, poate un specialist își dorește să facă cursuri de dicție, de media, cu copiii. Se simte nevoia de educație non-formală. Am un curs pentru care am toată programa făcută, dar nu am găsit, încă, cine să-l susțină. Este vorba despre un curs de dezbateri. Astfel, copiii ar putea învăța să-și susțină un argument, să asculte și părerea celorlalți, să nu intre în conflicte. Părerile diferite ar trebui să ne unească și să ne ajute să învățăm unii de la alții.

Un copil de gimnaziu are foarte puțin timp pentru dezvoltarea personală din cauza numărului mare de teme. În cadrul acestui club eu văd o oportunitate foarte mare pentru socializare, și una de calitate în care părinții își pot lăsa cu încredere copiii. Tematica acestui curs este de maxim interes pentru ei, de la ce ai schimba în sistemul de învățământ, de la ești de acord cu fumatul la 16 ani, cum arată o relație împlinită. Lucruri care dacă le legi de viața lor și de ceea ce-i doare nu există să nu le capteze interesul”, este de părere Dana Diaconeasa.

Tânăra își dorește să se extindă și în aria științifică ce ține de experimente: „Un alt tip de curs pentru care mi-aș dori să găsesc profesor este în sfera fizică-chimie. Avem niște aparate, o carte pentru experimente ce coincide cu programa școlară. Mi-aș dori să le susțină un profesor, dar în varianta non-formală, nu să facem 5 probleme și un singur experiment. Haide să punem intrebări”, a încheiat aceasta.

Politica