joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Lucrările de restaurare a clădirii istorice a Primăriei Craiova au trecut într-o nouă etapă

Lucrările de restaurare a clădirii istorice a Primăriei Municipiului Craiova au ajuns într-o nouă etapă. După finalizarea lucrărilor de subzidire și consolidare a structurii de rezistență, constructorul a demarat etapa în care asigură circuitele instalațiilor electrice și termice, iar tocăria de lemn a fost recondiționată.

„Pe exterior, acoperișul clădirii este aproape finalizat, elementele de decor fiind restaurate. Candelabrele și alte obiecte de interior vor fi recondiționate în ateliere specializate, în timp ce restaurarea picturilor și a ornamentelor interioare va debuta când temperaturile vor permite acest lucru”, a scris Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, pe Facebook.

Valoarea lucrărilor a fost stabilită, inițial, la suma de 57,55 milioane de lei, adică aproximativ 13 milioane de euro, însă reabilitarea celor două sedii ale Primăriei Craiova, situate pe strada A.I. Cuza nr. 7 şi nr. 1 (clădirea Palace), a „înghiţit“ mult mai mulţi bani decât se estimase iniţial. Tocmai de aceea, în şedinţa din luna iunie 2020 a Consiliului Local (CL) a fost aprobată extinderea cu 9,2 milioane de euro a creditului de 15 milioane de euro contractat de municipalitate în decembrie 2018, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Policlinica Buna Vestire Craiova

După cum se ştie, din cele 15 milioane de euro luate cu împrumut, şapte milioane de euro au avut ca scop achiziţionarea celor 38 de autobuze Diesel Euro 6, produse de firma turcă BMC. Restul de opt milioane de euro, la care se mai adăugau alte şapte milioane de euro din bugetul local, mergeau către reabilitarea celor două sedii ale Primăriei Craiova, situate pe strada A.I. Cuza nr. 7 şi nr. 1 (clădirea Palace), plus clădirile a şase unităţi de învăţământ.

Potrivit unui document de pe site-ul primăriei, conducerea are drept obiective de investiții încă 4.622.000 lei pentru clădirea istorică a Primăriei Municipiului Craiova. Inițial, intervențiile ar fi trebuit să fie realizate în decursul a trei ani.

Clădirea în care funcționează Primăria Craiova este una dintre cele mai reprezentative construcţii din oraş. Potrivit documentației, acest imobil a fost declarat clădire de patrimoniu, fiind inclusă în lista monumentelor istorice la poziţia 162. „Importanţa istorică a clădirii este susţinută și din punct de vedere urbanistic, de amplasamentul central. Situată vis-a-vis de latura de nord a grădinii engleze (English Park), clădirea formează un ansamblu valoros alături de clădirea Prefecturii Judeţului Dolj, realizată de arhitectul Petre Antonescu, şi de blocul Casa Albă, realizat de arhitectul Constantin Iotzu. Astfel, cele trei clădiri, reprezentative pentru stilul neoromânesc, formează un întreg definitoriu pentru istoria locală”, se precizează în proiect. De-a lungul timpului, la exterior și interior, decorația clădirii a fost mult alterată de intervențiile ulterioare. Construcţia a fost supusă la evenimente majore (cutremurele din 1908, 1940, 1977, 1986 şi 1990), afectând fiecare structura de rezistenţă, însă, după nici unul dintre acestea nu au fost făcute intervenţii importante asupra clădirii.

Politica