Ziua Internațională a Cărților pentru Copii a fost sărbătorită la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a marcat Ziua Internațională a Cărților pentru Copii, sâmbătă, 2 aprilie 2022. Eveniment a avut drept scop să promoveze lectura în rândul copiilor, acesta fiind unul dintre obiectivele de bază ale instituției.

Membrii Asociației OvidiuRo s-au întâlnit cu Adrian Cioroianu, directorul executiv al Bibliotecii Naționale a României, precum și cu directorii grădinițelor înscrise în programul „Citește-mi 100 de povești”.

Unui copil trebuie, de mic, să fie plantată această idee a cărții. Ce e o carte până la urmă? Un Univers! Dai foaia și te trezești pe o altă planetă. În momentul în care îi arăți, îi citești povești, imediat își dă seama de valoarea cărții. Tehnologia și cărțile merg mână în mână. Fiecare copil merită 100 de povești. Dacă ai trecut de 100 de povești nu mai ai scăpare și vei căuta povești toată viața. Nu e o cursă între tabletă și carte, este ceea ce probabil nu mai facem. Astăzi, mulți copii nu mai trăiesc alături de bunici. Pur și simplu, copiii nu se mai întâlnesc cu povestea. Nimeni nu le mai citește dintr-o carte, atunci când ei încă nu sunt la școală, când nu știu să citească. Dacă atunci li se spune chiar și o jumătate de poveste, ei vor încerca să afle mai târziu continuarea. Dacă nu li se spune, e o perioadă pierdută din viața lor și nu știm dacă se mai poate recupera”, a explicat Adrian Cioroianu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Momentul a marcat încheierea parteneriatului dintre Biblioteca Națională a României și Asociația OvidiuRo, un parteneriat prin care se urmărește lectura în grădinițe și familie, atât prin programul național de încurajare a lecturii în grădinițe și în familie Citește-mi 100 de povești”, derulat în parteneriat cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Educației, cât și prin activitățile dedicate copiilor  și cadrelor didactice coordonatoare.

Și cartea și tableta au valoare în zilele noastre. Ele se găsesc în viața reală. Și eu citesc în format digital, dar și în format fizic. Cred că este important ca cei mici, în special în primii ani de viață, să răsfoiască o carte, să o atingă, să o vadă, să o guste, pentru că bebelușii chiar gustă din cărți. Sunt cărți speciale, care nu sunt toxice. Important este conținutul”, a spus Maria Gheorghiu, președinte și co-fondator Asociația OvidiuRo.

Lansat în luna ianuarie a anului 2021, programul „Citește-mi 100 de povești” urmărește ca, până în 2025 să transforme, alături de partenerii săi și de echipele locale, toate grădinițele publice din România în grădinițe – bibliotecă, insule de lectură și natură în care copiii descoperă, alături de adulți, tainele cărților.

Share This Article