Pentru prima dată în istoria recensămintelor populației și locuințelor din România, colectarea datelor la RPL2021 se realizează 100% prin mijloace electronice (tablete).
În județul Dolj, în primele 17 zile de autorecenzare au fost completate 47.986 chestionare (42,3% autorecenzare și 57,7% autorecenzare asistată), 1.909.401 chestionare la nivel național. În mediul urban au fost completate 24.166 chestionare (50,3%), iar în mediul rural 23.820 (49,7%). Din totalul chestionarelor completate în mediul urban Municipiul Craiova deține 19.242 chestionare (79,7% autorecenzare).
În mediul rural cele mai multe chestionare completate în această etapa se regăsesc în localitățile Sadova – 1.252 de chestionare, Moțăței – 860 de chestionare, Celaru – 772 de chestionare, Țuglui – 699 de chestionare, Brădești – 694 de chestionare, Galicea Mare – 675 de chestionare, Ișalnița – 655 de chestionare.
La polul opus se situează localitățile Cioroiași – 8 chestionare, Radovan – 9 chestionare, Seaca de Câmp – 12 chestionare, Gogoșu – 12 chestionare, Vârtop – 17 chestionare, Cernătești – 18 chestionare și Amărăștii de Sus – 20 de chestionare.
În perioada 14-15 martie 2022 se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale și a celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri – autorecenzarea on-line (se poate realiza de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează sau al gospodăriri din care aceasta face parte cu ajutorul smartphone-ului, laptopului, PC-ului propriu) și autorecenzarea on-line asistată (acțiune prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana înșăși, cu sprijinul unui recenzor. Autorecenzarea asistată se poate realiza atât de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează, sub îndrumarea recenzorului ARA, cât și de pe tabletele electronice puse la dispoziție de UJIR-uri prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate).
Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași:
- Pasul 1: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.
- Pasul 2: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ, la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de bate a recensământului.