vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

80 de ani de Valer Dellakeza. „Am trecut prin unele momente nereușite din vina pandemiei”

Legenda scenei teatrale Craiovene și nu numai, actorul Valer Dellakeza, a fost sărbătorit duminică în sala I. D. Sârbu a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. Actorul împlinește marți onorabila vârstă de 80 de ani. De la imensa activitate de 62 de ani în teatrul craiovean și până la un moment emoționant trăit în pandemie, actorul a vorbit în fața publicului cu criticul Marina Constantinescu, în aceeași notă comică descriptivă pentru ceea ce reprezintă, printre altele, Valer Dellakeza.

Marele actor Valer Dellakeza împlinește marți vârsta de 80 de ani. Cu această ocazie, profitând și de Ziua Mondială a Teatrului, Naționalul Craiovean l-a sărbătorit pe actor acolo unde acesta s-a regăsit o viață, pe scenă.

Cu un istoric de activitate teatrală de 62 de ani, maestrul Dellakeza a fost întâmpinat duminică de o sală plină de oameni care au asistat cu sufletul la gură la poveștile actorului. Momentul a început cu proiecții video din spectacolele în care actorul a fascinat publicul de-a lungul anilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre poveștile cu notă comică și captivantă livrate de către Valer Dellakeza, s-a regăsit un moment emoționat, dar și important în cariera recentă a actorului, moment care a avut loc în pandemie. După mai multe proiecte care au picat, rând pe rând, din cauza restricțiilor și a perioadei dificile, perioadă care s-a dovedit a fi nefastă atât pentru actorul, cât și pentru omul Dellakeza, norocul a venit parcă de nicăieri. Unul dintre colegii de scenă ai actorului i-a sugerat acestuia să aplice la un casting pentru un spectacol al cunoscutului regizor italian Romeo Castellucci. Printre telefoane cu vești negative, la care maestrul Dellakeza aproape că refuza să răspundă, insistența unui apel care s-a dovedit a fi în limba italiană, a adus fericirea la urechile și-n sufletul actorului.

„Am trecut prin unele momente nereușite, dar nu din vina mea, din vina pandemiei. Vă dați seama ce era în sufletul meu, să pierd atâtea ocazii minunate în acea perioadă. Îmi tot suna telefonul în acea perioadă și nu voiam să răspund. Eram supărat, iar telefoanele erau de genul „ai auzit despre cutare, aveam noi un coleg în clasa a 4-a…”, numai nenorociri, motiv pentru care nu voiam să mai răspund la telefon. Partea frumoasă este că George Albert Costea, colegul meu de la Teatrul Național din Craiova, mi-a dat un link cu un casting pentru un spectacol regizat de Romeo Castellucci, cunoscut regizor italian. Colegul Albert Costea mi-a zis că el nu corespunde cerințelor legate de înălțime, de vârstă și așa mai departe. Am trimis un CV, alături de fotografii din față, profil, cum se cere. Apoi am așteptat o lună, două, iar la un moment, în disperarea și refuzul meu categoric de a răspunde la telefon, mă sună cineva insistent. Răspund totuși. Vorbea în limba italiană. De emoție, deși mai știam și eu cât de cât limba, n-am mai înțeles nimic. Dar am înțeles că eu sunt cel care a câștigat castingul”, a spus vizibil emoționat Valer Dellakeza.

„Bros” este spectacolul semnat de cunoscutul regizor italian Romeo Castellucci, spectacol din a cărui distribuție a făcut parte și actorul craiovean Valer Dellakeza. Piesa de teatru pusă în scenă de regizorul italian este considerată una cu scene pe cât de interesante, pe atât de violente. Spectacolul a fost jucat în țări precum Italia, Franța, unde în public s-au aflat nume precum Matei Vișniec sau George Banu, oameni care au ținut să-l felicite pe maestrul naționalului craiovean. Spectacolul urmează să fie jucat inclusiv în Taiwan, după cum a amintit zâmbind, Valer Dellakeza.

jlfyf

Prezent la eveniment, criticul Marina Constantinescu l-a elogiat pe actor, amintind faptul că i-a urmărit întreaga carieră și subliniind, totodată că maestrului, pe lângă toate datele actoricești și omenești evidente, nu i-a lipsit nici norocul.

„Ne-am hotărât să-l sărbătorim de actorul Valer Dellakeza astăzi, pentru că ce poate să fie mai minunat față de un om al teatrului decât să fie sărbătorit în cetate, adică în orașului lui, în teatrul lui, de noi toți, de Ziua Mondială a Teatrului. Valer Dellakeza este un om care a avut, desigur, și noroc. Pentru că sunt foarte mulți care au și har și o comunicare pe verticală, dar care poate nu știu taina și dozajul întâlnirii cu șansa”, a spus criticul Marina Constantinescu.

La evenimentul de duminică au luat parte mulți dintre actorii Teatrului Național Marin Sorescu, dar și oameni de cultură importanți, precum Emil Boroghină.

Valer Dellakeza s-a născut pe 29 martie 1942 la Craiova și are o bogată activitate în teatru, film dar și televiziune. A colaborat cu regizori celebri ai scenei românești printre care Silviu Purcărete, Vlad Mugur și Gábor Tompa. Debutul a avut loc la numai 12 ani, pe scena craioveană, în spectacolul „Să nu-i zici pe nume” în regia lui Ion S. Bologa. Printre distincțiile primite de-a lungul timpului se regăsesc premiul UNITER pentru rolul Truffaldino din piesa „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Mugur, urmat de un alt premiu UNITER în 2012 și un al treilea în 2013. Au urmat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”, acordat de Președintele României Traian Băsescu în 2013, dar și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Ofițer”, acordat de Președintele României Klaus Iohannis în 2019.

Foto: Facebook

Politica