Președintele american Joe Biden la Bruxelles, cu liderii UE, NATO și G7, despre posibilitatea unei crize alimentare declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, numind cele două țări „coșul de pâine” al Europei, potrivit CNN.
„Lipsa de alimente va fi ceva real. Nu doar Rusia plătește prețul sancțiunilor, este plătit și de alte națiuni din Europa și inclusiv de țara noastră. Rusia și Ucraina au fost «coșul de pâine» al Europei”, a declarat președintele american.
Împreună, Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.
„Am avut o discuţie lungă în G7 despre SUA, care este al treilea producător mondial de grâu, dar şi cu Canada, care este un producător major. Am discutat şi despre cum putem să convingem ţările europene şi pe toată lumea să pună capăt restricţiilor privind trimiterea de alimente în afara graniţelor”, a afirmat Joe Biden, precizând că sunt discuții și despre măsuri pentru atenuarea deficitului alimentar, dar şi despre investiţii semnificative.
Președintele francez Emmanuel Macron a prezentat, joi seară, detaliile unei propuneri de inițiative de securitate alimentară condusă de UE, menită să atenueze riscul penuriei de alimente cauzate de război. „Ucraina, ca şi Rusia, este foarte mare producătoare, în special de cereale. Astăzi vedem impactul în Europa, există tensiune asupra preţurilor. Există, de asemenea, tensiuni pe mai multe filiere, care au făcut ca Franţa şi alte state europene să reacţioneze cu planuri de rezilienţă. Ne-am confruntat deja, cu toţii, cu o creştere a preţurilor. Dar, mai ales, suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent”, a spus Macron după summit.
După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, avertismente despre o posibilă criză alimentară au fost transmise de mai multe organizații, iar specialiștii au transmis că războiul perturbă transporturile de produse agricole din cele două țări, care sunt și cei mai mari exportatori, scrie libertatea.ro Și ONU a atras atenția că perturbări grave ale producţiei şi exporturilor vor eroda securitatea alimentară a milioane de persoane.
Recent, șeful Programului Alimentar Mondial, cea mai mare agenție de ajutor alimentar din lume, a lansat un avertisment sumbru pentru liderii europeni: Plătiți acum mai mulți bani pentru a evita o foamete la nivel mondial, în special în Orientul Mijlociu și Africa. În caz contrar, Europa va suferi o criză a migrației mai târziu, spune el, citat de publicația Politico.