luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Klaus Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România

NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară la Bruxelles.

„Avem o veste foarte bună, (…) deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat”, a afirmat şeful statului, care a subliniat importanţa consolidării Flancului estic al Alianţei.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat joi că România nu este în pericol şi niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară la Bruxelles.

„Consolidarea Flancului estic se face poziţionând forţe armate. Este cât se poate de simplu – forţe armate, evident cu dotarea aferentă. Dacă urmărim războiul din Ucraina vedem că este nevoie de armament foarte modern, avem nevoie cu siguranţă de apărarea antirachetă şi altele similare. Lucrurile nu mai sunt aşa de simple, cu un camion şi un tanc nu se mai poate câştiga mare lucru în ziua de astăzi. Este nevoie de armament modern, sofisticat, care, evident, este şi destul de scump”, a afirmat şeful statului, înainte de summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles, potrivit economica.net

El a fost întrebat dacă va ridica tema unei prezenţe permanente americane şi NATO pe teritoriul României.

„Întărirea Flancului estic înseamnă evident prezenţă permanentă, de aceea am insistat pe grupul de luptă, care este o prezenţă permanentă, dar, sigur, faţă de această prezenţă permanentă, pe noi ne ajută foarte mult şi prezenţa rotaţională care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forţe americane în România şi acest lucru ne bucură”, a răspuns şeful statului.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis: 

  • Ne întâlnim pentru a discuta situația din Ucraina, măsurile și planurile pe care le avem. Câteva lucruri pot să vă spun de pe acum. În cadrul acestui summit dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația Transatlantică.
  • Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, în primul rând ajutor umanitar. Vrem să discutăm și lucruri care pentru noi sunt importante cum ar fi consolidarea flancului estic NATO. 
  • Avem o veste foarte bună, conform declarației secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune cadru. Urmează negocieri pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă.
  • În cadrul intervenției mele voi sublinia importanța sprijinului pentru refugiați, voi prezenta hub-ul de la Suceava pe care l-am înființat și le voi spune aliaților că pot participa la acest hub.
  • De asemenea voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Molodova, securitatea energetică a Republicii Moldova, care știm este dependentă de gazul rusesc.
  • Voi inisista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea. Agresorul e Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă pe flancul estic. Este nevoie de consolidarea și echilibrarea flancului estic.
  • Securitatea începe de acasă, noi de aceea am decis la ultima ședință a CSAT să creștem alocarea pentru apărare la 2,5% din PIB. Deja la ministerul Apărării se lucrează la un plan îmbunătățit. Ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă.
  • Trebuie să vă spun foarte clar. Niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare alianță de apărare care a existat vreodată.
  • Avem nevoie de apărare antirachetă și altele similare. Cu un camion și un tanc nu se mai poate câștiga mare lucru. Este nevoie de echipament modern și sofisticat, care este și scump.
  • Nu sunt date că Republica Moldova ar fi ținta vreunui atac sau că ar fi planificată vreo acțiune care o privește.

Politica