marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova. Considerații asupra evoluției precipitațiilor în Oltenia în ultimii 50 de ani, la Muzeul Olteniei

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova organizează joi, 24 martie 2022, ora 11.00, în sala de conferințe a secției, o serie de videoproiecții susținute de profesor dr. asociat Ion Marinică de la Departamentul de Fizică din cadrul Facultăţii de Științe a Universităţii din Craiova, cu tema CONSIDERAȚII ASUPRA EVOLUȚIEI PRECIPITAȚIILOR ÎN OLTENIA ÎN ULTIMII 50 DE ANI.

Manifestarea cultural-educativă se  înscrie în cadrul proiectului cultural-educativ Mediul și Universul, este coordonată de către muzeograf dr. Olivia Cioboiu, și coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Zilei Mondiale a Apei și Meteorologiei (22-23 martie), sărbători internaţionale având ca obiectiv conștientizarea populaţiei privind resursele de apă şi gama de servicii pe care le furnizează în vederea creşterii economice și a managementului durabil al mediului, relația vreme-climă-apă în condițiile încălzirii globale.

Acțiunea este o lecție interdisciplinară – de hidrologie și ecologie vizând aspectele regionale ale precipitațiilor în Oltenia (analiza statistică a mediilor lunare de temperatură în ultimii 50 de ani, variabilitatea climatică din iernile calde pe baza regimului termic şi pluviometric, efectele asupra mediului ambiant şi biotopurilor, schimbările survenite în regimul precipitațiilor).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Precipitațiile atmosferice au o importanță deosebită pentru tot ceea ce înseamnă viața pe TERRA. Odată cu încălzirea climatică au apărut modificări importante în regimul precipitațiilor atmosferice în Oltenia. După anul 2005 care a însemnat consemnarea unor dezastruoase inundații pe areale extinse din România și desigur și din Oltenia, cantitățile lunare și anuale de precipitații au crescut. Cu toate acestea perioadele de secetă au devenit mai intense, și au fost asociate cu valuri de căldură intensă care au determinat lipsa apei din straturile freatice și uscarea culturilor agricole și chiar a pădurilor și pajiștilor, însemnând pagube importante pentru economia regională și națională.

Anul 2005 a marcat înregistrarea primei cantități anuale de precipitații ≥ 1000 l/m2 în arealul cu altitudine joasă a Olteniei (Craiova 1085 l/m2). Apoi anul 2014 a consemnat recorduri pluviometrice anuale de peste 1000 l/m2 la majoritatea stațiilor meteorologice din arealul Olteniei, marcând o schimbare esențială a acestui regim.

 Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mai intense. Aceasta determină un impact major asupra ecosistemelor naturale, a sănătăţii umane şi a resurselor de apă.

Schimbările climatice, cererea tot mai mare de resurse de apă din agricultură, industrie, precum şi poluarea în creştere în multe domenii duc la accelerarea apariţiei unei crize de apă care poate fi abordată şi rezolvată doar prin politici şi planificare globală la nivel regional și internațional.

La manifestare vor participa elevii Colegiului Național Nicolae Titulescu îndrumați de prof. de educație fizică și sport Valentin Terheci, prof de matematică Carmen Terheci și Mihai Călugăru, prof. de geografie Ionel Bogdan,  Liceului Tehnologic Costin D. Nenițescu – domeniul protecția mediului îndrumați de prof. de protecția mediului Iulia Cristea, Melania Streinu, Larisa Păun, Sabina Tudora, biologie – Amelia Gorun și geografie – Claudia Grigorescu și Liceului Charles Laugier îndrumați de prof. dr. de geografie Mirela Enculescu, prof. de biologie Diana Ciorbagiu Naon, prof. de chimie Luminița Georgescu, prof. de română Alina Marcu și Raluca Dăneți.

Campania din acest an, desfășurată sub deviza Apele subterane și clima, are scopul de a explica rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă și canalizare, agricultură, industrie, în ecosisteme și adaptarea acestora la schimbările climatice.

Politica