Liderii PNL discută în ședința Biroului Executiv Național despre activitatea miniștrilor, după ce Florin Cîțu a cerut o evaluare a acestora, iar în spațiul public au apărut informații despre intenția președintelui PNL de a schimba unii miniștri ai partidului, printre care Lucian Bode și Virgil Popescu.
„Mă supun evaluării instituționale, constituționale în orice moment, însă, în opinia mea, astfel de discuții nu fac decât să slăbească puterea unor instituții. (…) Trebuie să ne lămurim astăzi cine a demarat această procedură, când a început și care este finalitatea ei”, a spus Lucian Bode, înaintea ședinței Biroului Executiv Național.
Mai mulți lideri PNL în frunte cu premierul Nicolae Ciucă sunt nemulțumiți de faptul că Florin Cîțu a lansat public posibilitatea remanierii unor miniștri fără a se consulta înainte cu aceștia. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că mai mulți lideri liberali sunt nemulțumiți de faptul că Florin Cîțu a lansat informația potrivit căreia se impune o remaniere a miniștrilor PNL. Neoficial, Cîțu ar fi transmis că miniștrii Lucian Bode și Virgil Popescu sunt vizați de remaniere, fapt care a creat nemulțumirea premierului Nicolae Ciucă dar și tensiuni în interiorul PNL.
Florin Cîţu a declarat marţi că miniştrii liberali sunt evaluaţi zilnic şi că ei nu se cramponează de funcţii.
„Nimeni nu a vorbit de remaniere, eu vorbesc de evaluare, iar cei care trebuie să facă mai bine vor face mai bine. Toţi miniştrii PNL sunt evaluaţi şi acolo unde am ceva de spus le voi spune miniştrilor respectivi. Mă interesează să avem, cel puţin, reprezentanţii PNL în Guvern să îşi facă treaba cât mai bine, pentru că sunt acolo reprezentanţi ai PNL şi sunt în numele şi pentru cetăţeni. PNL a arătat că niciodată oamenii din PNL nu se cramponează de funcţii şi atunci când este nevoie şi dacă simţim că trebuie să facem o schimbare, o facem. Dar, repet, evaluarea nu are legătură doar cu ieri. Eu cred că toţi membrii PNL – nu cred, sunt sigur, aici nu există niciun dubiu – doresc binele PNL, eu nu cred că este un om în PNL care va spune că el se cramponează de funcţie. Astăzi, acum când vorbim, suntem în procedură de evaluare”, a afirmat liderul PNL.
Întrebat dacă evaluarea miniştrilor trebuie făcută de premier sau de preşedintele partidului, el a explicat că prim-ministrul îşi face propria evaluare, aşa cum la partid se face o evaluare separată a miniştrilor.
„Bineînţeles că premierul îşi face propria evaluare, noi la partid ne facem propria evaluare, pe noi ne interesează să vedem cum creşte partidul, unde putem să îmbunătăţim, unde avem probleme, care sunt lucrurile care au făcut să nu creştem atât de rapid cât am fi putut să creştem în ultima perioadă şi cum putem să îmbunătăţim. Până la urmă, conducerea PNL trebuie să ia toate măsurile să se asigure că PNL, în 2024, va fi cel mai mare partid din România”, a susţinut Florin Cîţu.
Cât despre faptul că premierul Nicolae Ciucă a evitat să participe la şedinţa coaliţiei de guvernare pe motiv că nu ar fi fost de acord cu evaluarea miniştrilor, liderul liberalilor a spus că prim-ministrul este invitat la toate şedinţele.
„Ieri a fost o discuţie, premierul este invitat la toate coaliţiile, ieri cred că a avut un alt program, dar nu este singura (şedinţă – n.r.) în care nu a venit domnul premier”, a punctat Cîţu.
El a enumerat în context şi propunerile liberalilor pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării.
„Sunt foarte clare propunerile PNL: 7% (din PIB – n.r.) pentru investiţii, trebuia să fie de la început, nu a fost pus, trebuie să fie pus acolo, fără investiţii nu poţi să ai o revenire rapidă a economiei, trebuie să creştem veniturile tuturor românilor. (…) Reducerea deficitului bugetar prin colectarea mai bună, dar şi printr-un management mai bun sau administrare mai bună a cheltuielilor. Acesta este semnalul pe care îl dai pieţelor, să nu mai creşti nici dobânzile, nu mai creşte nici inflaţia”, a explicat Florin Cîţu.
Întrebat dacă în şedinţa coaliţiei s-a discutat şi despre modul de împărţire a funcţiilor în judeţe, preşedintele PNL a replicat: „România este într-o situaţie dificilă, complicată, cu provocări în faţă. Nu stăm să pierdem o zi întreagă să discutăm de deconcentrate şi CA-uri”.