sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Comisia de la Veneția a criticat dur legea de desființare a Secției speciale

Comisia de la Veneţia și-a exprimat dezamăgirea, luni, că legea pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraților a fost adoptată în grabă de Parlamentul de la București și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost promovat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Sesizată de USR, Comisia de la Veneția spune, în punctul de vedere transmis luni, că regretă „graba cu care această lege controversată a trecut prin parlament și a fost promulgată”, înainte ca organismul european să își poată formula opinia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor DNA și DIICOT în investigarea presupuselor fapte de corupție săvârșite de procurori și judecători, în contextul în care cele două parchete specializate au fost excluse din această schemă.

O parte din concluziile Comisiei de la Veneția:

  • „Comisia de la Veneția regretă graba cu care această lege controversată privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a trecut prin parlament și a fost promulgată, fără a aștepta opinia Comisiei.
  • Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul desființării secției ar trebui să fie asigurarea unei mai mari eficiențe în investigarea și urmărirea penală a posibilelor infracțiuni de corupție comise de judecători și procurori.
  • Este neplauzibil ca o structură de procurori nespecializați la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor de pe lângă curțile de apel să fie mai bine pregătită să efectueze investigații privind fapte de corupție decât DNA, parchetul specializat pe astfel de infracțiuni de corupție.
  • Având în vedere autonomia relativă a DNA și DIICOT și independența funcțională, specializarea acestora, experiența și mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneția regretă că, spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în 2021, legiuitorul nu a restabilit competenţele acestor parchete specializate.
  • În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor acestor două parchete specializate de a investiga și de a urmări penal infracțiunile din competența lor săvârșite de judecători și procurori.
  • Așa cum Comisia a subliniat și în avizul său din 2021, trebuie reformat urgent modul în care sunt abordate plângerile formulate de persoane fizice împotriva judecătorilor și procurorilor. În plus, sunt necesare reguli în temeiul cărora dosarele de urmărire penală să poată fi scoase din competența parchetelor specializate în cazul în care alte persoane sunt cercetate împreună cu magistraţii și/sau trebuie să existe garanții suplimentare împotriva preluării unor astfel de cazuri”.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 11 martie, la câteva ore după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a stabilit că desființarea Secției Speciale în varianta propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este constituțională, scrie hotnews.ro

Reamintim că USR i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desfiinţare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia. USR a atras atenția că legea a fost adoptată în Parlament pe repede înainte, fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneţia, spunând că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

Politica