Pink Floyd, Madonna, Sting şi The Cure, printre vedetele rock şi pop-rock care sprijină Ucraina

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Condamnările vehemente din partea cântăreţei Madonna, turneul anulat în Rusia de Iggy Pop, retragerea albumelor trupei Pink Floyd de pe platformele online ruseşti, apelul la donaţii lansat de Sting şi tricourile vândute în scopuri caritabile de grupul The Cure se numără printre iniţiativele demarate în sprijinul Ucrainei de numeroase vedete din industria muzicii rock şi pop-rock.

La începutul lunii martie, Sting a lansat, pe contul de Instagram, un videoclip de trei minute care a adunat peste 2,2 milioane de vizualizări. În acel clip, starul britanic cântă la chitară acustică, într-un studio în care este acompaniat de un violoncelist, şi interpretează „Russians”, un cântec al său din 1985 care îndeamnă la stingerea conflictelor armate şi promovează pacea în lume.

În debutul clipului, Sting, cu faţa spre camera de filmat, denunţă „decizia sângeroasă” a unui om (Vladimir Putin, pe care nu îl numeşte explicit – n.r.) de a „invada o ţară vecină pacifistă”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pentru curajoşii ucraineni care luptă împotriva acestei tiranii brutale şi pentru numeroşii ruşi care protestează (…) în pofida ameninţărilor cu arestarea şi cu trimiterea la închisoare”, a continuat starul britanic. Contul lui de Instagram conţine şi un link spre adresa unei organizaţii care trimite ajutoare în Ucraina.

The Cure a publicat, în această săptămână pe reţelele de socializare, un link care promovează vânzarea de tricouri pe care numele trupei este imprimat în albastru şi galben (culorile drapelului ucrainean – n.r.) în beneficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). Robert Smith, liderul grupului, a redistribuit pe Twitter şi mesaje publicate pe reţelele de socializare în sprijinul lui Aleksei Navalnîi, un opozant de prim rang al Kremlinului, împotriva căruia Parchetul rus a cerut în urmă cu câteva zile o pedeapsă de 13 ani de închisoare.

Numeroşi artişti din sfera muzicii pop-rock mondiale şi-au anulat turneele programate în vara acestui an în Rusia, odată cu publicarea unor mesaje pro-ucrainene pe conturile lor de pe reţelele de socializare, scrie Agerpres. „Gândurile noastre sunt alături de ucraineni şi de toate persoanele curajoase care se opun acestei violenţe”, a scris Iggy Pop, care ar fi trebuit să susţină un concert la Moscova în luna iulie.

„Ucraina, suntem alături de tine şi de toţi cei din Rusia care se opun acestui act brutal”, a scris pe internet şi cântăreţul australian Nick Cave.

Acelaşi mesaj, redactat aproape identic, a fost publicat şi de Gorillaz, grupul virtual condu de Damon Albarn, liderul fostei trupe Blur, care şi-a anulat toate concertele programate în Rusia în cadrul turneului său mondial.

Liderul şi chitaristul trupei Franz Ferdinand, Alex Kapranos, a făcut într-un mesaj distribuit pe reţelele de socializare o diferenţă între administraţia lui Vladimir Putin, pe care o denunţă alături de „orice invadare a Ucrainei de către statul rus”, şi patrimoniul cultural al Rusiei, „o ţară mare care a inspirat grupul nostru prin intermediul artei şi literaturii sale”.

Alţi artişti au folosit cuvinte şi exprimări mai virulente. Stevie Nicks, una dintre solistele trupei Fleetwood Mac, l-a comparat pe reţelele de socializare pe Vladimir Putin cu „un Hitler care s-a întors să ne bântuie”, adăugând că îşi doreşte ca liderul de la Kremlin să ajungă „să se transforme în praf”.

Aceeaşi comparaţie a fost făcută într-un videoclip difuzat pe contul de Instagram al cântăreţei Madonna, în care mega-vedeta muzicii pop a realizat un montaj cu imagini juxtapuse ale lui Adolf Hitler şi Vladimir Putin. Pe fundalul cântecului ei „Sorry”, se poate auzi următorul mesaj: „Am ascultat minciunile şi poveştile tale/ Nu eşti nici jumătate din bărbatul care pretinzi că eşti”.

„Putin trebuie să plece”, a scris pe Twitter muzicianul David Gilmour, membru marcant al trupei Pink Floyd, care a dezvăluit că nora lui este ucraineancă. Toate înregistrările muzicale ale grupului Pink Floyd (începând din 1987) şi înregistrările solo ale lui David Gilmour au fost retrase de pe platformele de streaming ruseşti şi belaruse pentru „a condamna ferm invazia rusă”.

Dintre artiştii electro, Laurent Garnier, o personalitate a acestui stil muzical, a participat la realizarea unei compilaţii – „Together for Ukraine” – şi a lansat un apel la donaţii în sprijinul mai multor organizaţii ucrainene.

Conturile de pe reţelele de socializare ale Festivalului Eurosonic, organizat în Ţările de Jos, au promovat în playlisturile lor mai mulţi artişti din Ucraina, precum Alyona Alyona, o fostă educatoare care cântă rap în limba ucraineană.

Foto: Facebook

Share This Article