luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

DNSC: Lista cu site-uri de fake-news, fraude și / sau atacuri, actualizată

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a actualizat lista cu site-uri de fake-news, fraude și / sau atacuri, precum și lista cu adrese IP de pe care sunt propagate atacuri cibernetice și malware ce pot impacta inclusiv România, în contextul crizei Ucraina-Rusia.

Site-ul de recenzii de cărți Bookblog.ro, acuzat că ar fi implicat în atacuri cibernetice de tip DDoS asupra unor instituții guvernamentale din UE, se află în continuare pe noua listă actualizată și publicată miercuri, 16 martie.

Pe noua listă actualizată sunt aceleași 39 de site-uri care au fost afișate și în lista anterioară, publicată în data de 11 martie 2022 de către DNSC.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Diferențe sunt însă în privința adreselor de IP de pe care s-ar propaga atacuri malware, respectiv un număr de 149 de adrese IP cu probleme, față de 122 de astfel de adrese IP în lista din 11 martie.

Mai multe ONG-uri au atenționat marți că tot acest mecanism prin care DNSC cere blocarea traficului de internet ar fi ilegal și ineficient, scrie economie.hotnews.ro

„DNSC se laudă că nu blochează domeniile, dar uită să spună că le transmite furnizorilor de servicii Internet că ar trebui să o facă. Ceea ce nu le spune furnizorilor este că:

  • Aceștia nu doar că NU au o obligație legală să o facă, ba chiar au obligația a nu bloca site-uri, conform prevederilor din Regulamentul UE 2015/2120 – Open Internet Regulation).
  • Având în vedere faptul că nu este o obligație legală, ar putea fi trași la răspundere de cei ale căror site-uri sunt blocate.

Reamintim ceea ce am precizat și în scrisoarea transmisă pe 3 martie către DNSC și ANCOM:

  • Blocarea accesului la un site întreg prin ISP-iști este o încălcare a accesului la informație, parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare.
  • Atâta vreme cât scopul poate fi atins prin alte mijloace (dezinfectarea site-ului, notificarea administratorilor), acestea ar trebui să fie măsurile impuse, nu măsuri de blocare care nu sunt dispuse de instanțe de judecată, fără informarea adecvată, fără termen și fără posibilitate de contestare a deciziei”.

Politica