Parlamentarii au votat pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei din cauza invaziei Ucrainei, un semn suplimentar al înstrăinării Kremlinului de ordinea democratică vestică.
Votul are valoare simbolică și este o formalitate, după ce Rusia a anunțat că a început demersul de a se retrage din organizația europeană pentru drepturile omului. La acel moment, Rusia a acuzat țările occidentale că subminează organismul pentru drepturile omului, care suspendase calitatea de membru al Rusiei pe 25 februarie, a doua zi după ce a invadat Ucraina.
Deputații din celelalte 46 de țări membre ale Consiliului Europei au votat pentru o rezoluție care spune că: „În casa europeană comună, nu există loc pentru un agresor”.
Organizația a fost creată după cel de-al doilea război mondial pentru a proteja pacea și drepturile omului, iar excluderea Rusiei este un moment extrem de simbolic. Consiliul Europei, la care Rusia a aderat în 1996, a elaborat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a jucat un rol în promovarea democrației în Europa Centrală și de Est după căderea Zidului Berlinului, scrie hotnews.ro
Retragerea Rusiei înseamnă că nu va mai fi parte la Convenția privind drepturile omului și nici nu va mai fi supusă hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Cetăţenilor ruşi şi activiştilor pentru drepturile omului li se va refuza protecţia instanţei, deşi Moscova a ignorat adesea hotărârile.
„Adunarea regretă faptul că, în ciuda numeroaselor apeluri de a înceta ostilitățile și de a respecta dreptul internațional, conducerea rusă a persistat în agresiunea sa, escaladând violența în Ucraina și amenințând în cazul intervenției altor state. Prin atitudinea și acțiunile sale, conducerea Federației Ruse reprezintă o amenințare deschisă la adresa securității în Europa”, arată un o versiune a proiectului votat de deputați.
Rusia este a doua țară care părăsește grupul pan-european însărcinat cu apărarea drepturilor omului și a statului de drept de la formarea sa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Grecia făcuse același lucru în 1969, tot pentru a evita expulzarea, după ce un grup de ofițeri din armată a preluat puterea într-o lovitură de stat militară. S-a alăturat din nou după restabilirea democrației cinci ani mai târziu.