După ce armata rusă a început să atace mai multe oraşe importante ale Ucrainei, cum ar fi Mariupol, muzeele şi autorităţile locale au luat decizia de a proteja moştenirile ţării de bombardamentele invadatorilor, păstrând la adăpost opere de artă prețioase, icoane religioase și fortificând monumente naționale.
Pentru locuitorii Odessei, fie că sunt ucraineni, fie că sunt ruși, statuia Ducelui de Richelieu, părintele fondator al Odessei moderne, nu este doar o bucată de bronz, un element de decor, o simplă statuie fără viață. Este un simbol identitar, monumentul icon al orașului-port Odessa.
Pe spate păstrează și astăzi urmele gloanțelor din timpul războiului Crimeei (1853-1856) însă, de-a lungul istoriei, de câte ori a fost atacată, n-a căzut.
Odessa era, până vara trecută, destinația estivală preferată a ucrainenilor, a moldovenilor, a rușilor, a tuturor cetățenilor lumii libere. Un oraș vechi cu o arhitectură impresionantă, situat pe malul Marii Negre. A fost locuit de ruși, ucraineni, ruteni, bulgari, evrei, germani, armeni și de români moldoveni, de altfel ei au în oraș o întreagă zonă numită Moldoveanca. Clădirile istorice valoroase au fost ridicate în secolul al XIX-lea și îmbină stilurile de arhitectură Art Nouveau, Renascentist și Clasic,scrie b365.ro Statuia Ducelui de Richelieu a rămas un simbol cu care locuitorii orașului se identifică, Ducele fiind cel care a visat să transforme Odessa într-un mic Paris la malul mării.
De când a început invazia rusă, orașul trăiește în tensiune, sirenele sună mereu și au fost explozii. Au apărut informații că Odessa ar putea să fie atacată dinspre mare. 7 nave de luptă rusești, dintre care patru de desant maritim și trei purtătoare de rachete, așteaptă în largul marii poziționate pentru atac.
Primarul orașului, Gennadi Trukhanov, a declarat: „Nu știu ce fel de ticălos ai putea fi pentru a apăsa pe buton să bombardezi Odesa”, potrivit The Guardian, iar Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că forțele ruse se pregătesc să bombardeze orașul, al treilea cel mai mare oraș al Ucrainei.
Însă, locuitorii Odessei sunt gata să-și apere monumentele, clădirile istorice, cultura, viața și libertatea. Monumentul Ducelui de Richelieu a fost înfășurat în saci de nisip. Statuia a fost ridicată pe Bulevardul Primorski în anul 1828, iar autorul ei este Ivan Petrovich Martos, un sculptor faimos în Rusia pentru monumentele sale din Moscova.
Ducelele Arman Emmanuel du Plessis de Richelieu, descendent al vestitului cardinal Richelieu, a fost un aristocrat francez care a condus Odessa între anii 1803-1814.
În timpul Revoluției franceze, Ducele a fost nevoit să fugă din Paris. S-a refugiat în Rusia, a luptat de partea rușilor împotriva turcilor în Războiul Crimeei și devenit vestit în bătălia de la Ismael. În cei 11 ani în care a administrat Odessa, Ducele de Richelieu a făcut reforme, a obținut beneficii fiscale pentru oraș, a înlesnit deschiderea reprezentanțelor comerciale străine, a adus prosperitate locuitorilor Odessei.
În timpul Ducelui de Bronz au fost înființate primele școli și muzee, s-au tăiat străzi și au apărut primele clădiri impunătoare, Ducele dorindu-și să facă din Odessa un oraș mai frumos decât Parisul în care s-a născut.
Statuia Ducelui de Richelieu este realizată din bronz și îl reprezintă în timp ce se uită spre mare cu un sul în mână, act care conține legile orașului. Ducele poartă o cunună de lauri, este înfățișat ca un senator roman îmbrăcat în togă, iar între faldurile ei ține o sabie scurtă romană. Baza monumentului este decorată cu basoreliefuri care înfățișează alegoric Agricultura, Justiția și Comerțul, noțiuni în care Ducele de Bronz a excelat. Drept simbol al comerțului este înfățișată imaginea zeului Hermes care ține în mână un sac cu bani.
Legenda spune că cine atinge punga va avea parte de bogăție și de succes toată viața.
Foto: Twitter #Odessa