luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Marile lanțuri de magazine au decis să impună limite la cumpărarea de ulei

După cozile de kilometri pentru benzină, românii au luat cu asalt zilele trecute magazinele alimentare pentru a se aproviziona cu ulei de floarea-soarelui, de teamă că acest produs va dispărea de pe rafturi. Imediat, pe rețelele de socializare, au apărut zeci de imagini cu cumpărători care plecau din magazine du zeci de baxuri de ulei.

S-au vândut cantități mari de zahăr, mălai, făină sau orez. Începând de luni dimineață, marile lanțuri de magazine au decis să impună limite de achiziție. 

În magazinele Profi din întreaga țară au apărut afișe informative: „Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestor produse pe fiecare bon fiscal”. Așadar doar 6 kilograme de orez, zahăr, mălai sau făină se pot cumpără pe un bon. Și doar un bax de ulei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Kaufland limita maximă este de două baxuri, la fel și la Carrefour. „Alimentele de bază sunt disponibile în limita a două baxuri pe client. Aprovizionarea rafturilor este zilnică”, au transmis oficialii Kaufland în magazinele din întreaga țară. 

La Lidl și Penny de exemplu, clienții pot achiziționa până la cinci baxuri pe un bon fiscal. Iar cei mai generoși sunt cei de la Auchan, 36 de sticle de ulei pe un bon, așadar 6 baxuri. În comparație cu martie 2020, atunci când a început pandemia de Coronavirus și se puteau cumpăra doar 3 baxuri de persoană.

Mega Image, Selgros sau Metro n-au impus limite, mai ales că ultimele două sunt unități din care se cumpără în general en gros, pentru alimentarea altor afaceri individuale, scrie libertatea.ro

Directorul general în ANPC, Paul Anghel, le-a cerut cumpărătorilor să limiteze achiziţiile la strictul necesar şi să nu golească rafturile magazinelor dacă produsul nu le e absolut necesar.

„Asistăm în aceste zile la acţiuni sau atitudini menite să iasă din sfera umanului şi aici mă refer la umplerea cărucioarelor cu ulei sau alt produs, făcând astfel imposibilă achiziţionarea unei unități de către omul de lângă noi. Limitaţi achiziţia doar la strictul necesar şi nu goliţi rafturile magazinelor dacă produsul nu vă este absolut necesar”, a scris Angel pe Facebook.

Chiar și ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat zilele trecută că România nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară.  „Îi încurajez pe români să se informeze din surse sigure, să fie liniştiţi din punct de vedere al asigurării necesarului de alimente pentru că România produce suficient de mult astfel încât să ne asigurăm necesarul de consum”, a transmis acesta.

Foto: libertatea.ro




Politica