marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Se mai închide o clasă din cauza cazurilor Covid, fără ordinul comun în vigoare? Ce spune ministrul Sănătății

Miercuri, 9 martie, este prima zi fără stare de alertă în România, după doi ani de pandemie. Asta înseamnă că, de astăzi, sunt ridicate toate restricțiile – purtarea măștii, inclusiv în spațiile închise, certificatul verde COVID pentru acces la mall, în instituții sau la restaurant și formularul PLF la intrarea în țară.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat, însă, marți, că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului – cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, chiar dacă restricțiile sunt ridicate, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.

În cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor îmbolnăvi de Covid-19, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă şi pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus. În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de Sănătate Publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit hotnews.ro

În cazul Universităților, acestea vor reveni la activități didactice cu prezență fizică, iar acolo unde nu este posibil, Senatul universitar poate decide o perioadă de tranziție de la sistemul online la cel față în față, potrivit unei note transmise de Ministerul Educației.

„În situația în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantată de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea”, a spus Cîmpeanu.

Rectorii universităților din România așteptau o soluție din partea Ministerului Educației, după anunțul acestuia de luni potrivit căruia odată cu renunțarea la starea de alertă se va renunța la predarea online.

Politica