Republica Moldova vrea în UE, dar nu și în NATO

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, spune că Republica Moldova vrea să se integreze în Uniunea Europeană, însă scopul nu este și de a adera la NATO.

 Într-un interviu pentru Euronews, șefa guvernului de peste Prut a transmis că „țara noastră își dorește să adere la Uniunea Europeană, nu și să facă parte din NATO”.

Premierul Republicii Moldova, întrebată de acțiunile autorităților de la Chișinău în cazul în care trupele ruse nu se vor opri la granițele Republicii Moldova, a susținut că că acum nu sunt pericole că războiul din Ucraina să afecteze securitatea țării. Natalia Gavrilița a menționat că, în acest moment, Republica Moldova este concentrată pe gestionarea fluxului mare de refugiați.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Acesta este un scenariu ipotetic. În prezent suntem foarte concentrați pe gestionarea fluxurilor mari de refugiați. Avem peste 250 de mii de oameni care au trecut granița din Ucraina. Suntem la capacitatea noastra actuală și avem nevoie de mult ajutor și asistență internațională pentru a face față acestei crize umanitare masive. Așa ca ne concentrăm cu privire la provocarile cu care ne confruntăm acum, mai degrabă decât să discutăm un scenariu ipotetic”, a spus premierul Republicii Moldovei.

„Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și susținem cu fermitate independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește Transnistria și regiune separatistă, dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de raspandire în regiunea transnistreană. Continuam cu formatele noastre de negociere. Moldova este o țară neutră. Neutralitatea ei este consacrată în constituție să ne așteptam ca toata lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”, a declarat Natalia Gavrilita. 

În 3 martie,președintele Maia Sandu a anunțat că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Și premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat recent cererea de aderare a Georgiei la UE, scrie hotnews.ro

Georgia și Republica Moldova alătură astfel Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin.

Aderarea la UE este în mod normal un proces lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare.

Ţările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.

Share This Article