duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Consultare publică pentru acordarea unui sprijin financiar cuplurilor infertile din Craiova

Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe din Municipiul Craiova a anunţat faptul că, în perioada 11.03.2022-24.04.2022, are loc o consultare publică a Regulamentului privind susținerea cuplurilor infertile din Bănie.

Propunerile, observaţiile sau punctele de vedere pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] sau la sediul SPMSCMC Craiova din str. Unirii, nr. 45

Este vorba despre proiectul „O Șansă la Viață – FIV”, care înseamnă acordarea unui sprijin financiar în valoare de 13.800 lei/cuplu, sub formă de vouchere, pentru 10 cupluri infertile din Bănie, cu indicație medicală privind efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Proiectul se va derula prin farmacii și unități sanitare publice și private acreditate de către Agenția Națională de Transplant pentru fertilizare in vitro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Beneficiarii proiectului „O șansă la viață – FIV” vor fi cuplurile cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical. Proiectul se va derula în farmaciile și în unitățile sanitare specializate în fertilizare in vitro care îndeplinesc criteriile de eligibilitate ce vor fi stabilite ulterior prin regulament. Proiectul „O șansă la viață – FIV” se va desfășura pe parcursul anului 2022, fiind finanțat din bugetul Municipiului Craiova, prin Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe Craiova.

Sprijinul financiar propus a se acorda pentru un cuplu admis în proiect este în sumă de 13.800 lei fundamentat după cum urmează: costul tratamentului medicamentos, fiind personalizat pe fiecare pacientă în parte, este estimat luându-se în considerare o medie a valorii medicației și a dozajelor administrate, rezultând suma de 4.600 lei/cuplu; costul procedurii medicale de fertilizare in vitro este estimat la 9.200 lei/cuplu având la bază următoarele elemente: Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariană – aprox. 1.464 lei; Prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare și inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontană – aprox. 3.911 lei; Prelevare/procesare spermă aprox. 961 lei; ICSI – aprox. 443 lei; Cultivarea embrionilor 72 ore – aprox. 315 lei, Cultivarea embrionilor mai mult de 72 ore până la stadiul de blastocist – aprox. 244 lei; Transferul embrionar – aprox. 1.508 lei; Monitorizarea evoluției cazului – aprox. 1.635 lei.

„Infertilitatea este definită și recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept o afecțiune medicală caracterizată prin lipsa obținerii unei sarcini după un interval de 12 luni și care, fără investigații sau tratament, împiedică persoanele să devină părinți. Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică – Buletinul Informativ nr. 5/2021, la nivelul județului Dolj s-au născut în primul semestru al anului 2021 un număr de 2.277 copii, cu cca. 14,5% mai puțini față de primul semestru al anului 2020 (2.662 copii). De aceea, în cazul infertilității, procedura de fertilizare in vitro poate fi o soluție. Motivul principal al creșterii ratei infertilității este cauzat de faptul că foarte multe femei pun cariera pe primul plan. Unul dintre efectele nefavorabile îl reprezintă creșterea vârstei medii a mamei la prima naștere, acest lucru atrăgând de la sine o serie de probleme, cum ar fi rata de fertilitate mult mai scăzută”, se menționează în raportul ce a fost pus în atenția consilierilor locali din Craiova.

Politica