Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina.
„Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a comentat, luni, vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2, scrie DPA, citată de Agerpres.
El a dat asigurări că Rusia nu face încă acest pas, dar a adăugat că Moscova se simte împinsă în această direcţie de politicienii europeni şi de acuzaţiile lor.
Novak a atras atenţia de asemenea că preţul la petrol ar putea creşte de peste două ori, până la 300 de dolari barilul, dacă SUA şi aliaţii lor ar interzice importurile de petrol rusesc, o sursă crucială de venit, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe pieţele financiare occidentale.
Nord Stream 1 asigură aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transmis din Rusia spre Germania şi apoi redistribuit spre mai multe ţări europene.
Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 după ce Rusia recunoscut independenţa provinciilor separatiste din estul Ucrainei.
Temerile unui război energetic între Rusia şi Occident sunt tot mai mari, în contextul în care SUA fac presiuni în rândul aliaţilor să interzică importurile de petrol din Rusia ca sancţiune pentru invadarea Ucrainei.
Analiștii de la Bank of America au spus însă că, dacă majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei ar fi întrerupte, ar putea exista un deficit de 5 milioane de barili pe zi (bpd) sau mai mult, ceea ce ar împinge prețurile până la 200 de dolari.
Prețul petrolului a oscilat marți aproape de maximele ultimilor 14 ani, iar cotațiile futures ale țițeiului Brent au crescut cu 1,06 dolari, sau 0,9%, la 124,27 dolari pe baril la ora 02:23 GMT (04:23, ora României), după ce au fost tranzacționate și la 125,19 dolari.
Președintele SUA, Joe Biden, a organizat luni o videoconferință cu liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii, în care a cerut sprijinul acestora pentru a interzice importurile de petrol rusesc.
Însă, dacă va fi nevoie, Statele Unite sunt dispuse să meargă mai departe fără aliații din Europa, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu acest subiect. Multe țări de pe Bătrânul Continent sunt puternic dependente de energia rusă.