vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Rusia amenință voalat România și Polonia: Dacă își pun la dispoziția Ucrainei aerodromurile, pot fi considerate că au intrat în conflict

Orice țară care își oferă Ucrainei aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres

„Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat”, a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax.

Potrivit agenției Associated Press, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a acuzat că unele avioane de luptă ucrainene au fost dislocate în România și în alte țări vecine Ucrainei, pe care nu le-a identificat. Konașenkov a avertizat că, dacă aceste avioane de luptă atacă forțele rusești de pe teritoriul acestor națiuni, acest lucru „ar putea fi considerat ca o implicare a acestor țări în conflictul militar”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Aproape toate avioanele regimului de la Kiev au fost distruse. În același timp, suntem conștienți de avioanele de luptă ucrainene care au zburat în România și în alte țări din apropierea graniței. Avertizăm că folosirea rețelei de aerodromuri a acestor țări pentru aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată drept o implicare a acestor state în conflictul armat”, a declarat Igor Konașenkov.

Amenințarea vine în contextul în care prin Polonia și România, țări direct vecine cu Ucraina, sunt așteptate să fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi – aeriană sau la sol.

Recent, România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27 în urmă cu câteva zile după ce aterizase pe aeroportul din Bacău.

Invitat la Digi24, premierul Nicolae Ciucă a declarat că amenințările Rusiei cu privire la avionul ucrainean care a decolat din România sunt nefondate pentru că aeronova a plecat neînarmată, iar întreaga operațiune a fost transparentă: ”Nu avem de ce să ne fie frică”, a completat prim-ministrul.

Premierul a mai spus că Rusia a mizat pe faptul că UE și NATO nu vor fi unite, iar poporul și armata ucrainene nu vor lupta împotriva ”agresiunii nejustificate și ilegale” a Rusiei.

”Avionul ucrainean a plecat din România neînarmat (…) A fost o operațiune transparentă. Nu este cazul să ne simțim amenințați (…) Este o retorică folosită în ultima perioadă prin care se caută să se abată atenția de la ceea ce se întâmplă real în Ucraina, unde sunt uciși civili (…) Se folosesc la scară largă fake-news-ul, propaganda. Nu avem de ce să ne fie frică, există măsuri care s-au luat în interiorul NATO astfel încât frontiera estică să fie consolidată (…) Rusia ca să se oprească trebuie să înainteze.  Această agresiune nejustificată, ilegală împotriva Ucrainei, sigur, este cel mai mare conflict, la care nu ne-am fi gândit că o să-l trăim. Mizând pe faptul că poporul ucrainean nu va lupta, că armata nu va lupta, că țările din UE vor avea poziționări diferite, că în NATO vor exista fracturi, dar iată că nu se întâmplă așa ceva, e o unitate care nouă trebuie să ne dea curajul și să ne garanteze siguranța și securitatea”, a declarat premierul Ciucă, duminică seară, la Digi24.

De asemenea, Polonia a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA.

„Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale”, a scris pe Twitter guvernul polonez. „Ajutăm semnificativ în multe alte domenii”, a adăugat executivul de la Varşovia.

Totuşi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ţara sa cooperează cu Polonia în sensul că partea poloneză să poată furniza ucrainenilor aparate de zbor pe care aceştia ştiu să le piloteze şi să primească în schimb avioane de fabricaţie americană.

Amenințarea că statele care oferă aeroporturile ca ajutor Ucrainei ar fi considerate beligerante vine după ce chiar președintele rus Vladimir Putin a făcut ieri alte declarații tranșante privind discuțiile ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Vladimir Putin a avertizat că instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar face Federația Rusă să considere țările care se alătură acestui demers ca parte la conflict.

Politica