luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Canada va relua începând cu luna iulie activitatea de poliție aeriană în România

Canada va relua activitatea de poliţie aeriană în România în iulie, a afirmat, luni, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, completând că este vorba de şase aeronave CF-18.

Miniştrii de externe român şi canadian, Bogdan Aurescu şi Melanie Joly, au susţinut o conferinţă comună de presă.

„Până în decembrie a fost desfăşurat un detaşament aerian canadian care a asigurat misiuni de poliţie aeriană. (…) Mă bucur să salut că, începând cu luna iulie a acestui an, Canada va relua această activitate de asigurare a misiunii de poliţie aeriană în teritoriul aerian al României cu un număr de avioane F-18 şi mă bucur să constat acest gest de solidaritate puternic din partea Canadei”, a afirmat Aurescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul canadian a arătat că, la acel moment, numărul de militari canadieni poate ajunge până la 200.

„Aducem şase CF-18 în România, pentru patrulă aeriană, începând din iulie. Aceste F18 vor fi acolo, cu personal militar care poate ajunge la 200 de persoane, anul acesta, în România”, a arătat Melanie Joly.

Ministrul canadian a vorbit despre implicarea ţării sale în susţinerea Flancului Estic, în contextul conflictului Rusia-Ucraina.

„Ne-am mărit prezenţa pe Flancul Estic, am pus o fregată la dispoziţia NATO şi suntem dispuşi să facem ce este nevoie pentru a ne asigura că întregul Flanc Estic şi în special România sunt bine protejate, în contextul în care am văzut ce a făcut războiul lui Putin în Ucraina, ţara dumneavoastră vecină”, a punctat Melanie Joly.

Aurescu a afirmat, în conferinţă, că până în acest moment MAE român a facilitat evacuarea în siguranţă a aproximativ 600 de cetăţeni canadieni, conform Agerpres.

România şi Canada sunt de acord că alianţele şi parteneriatele consolidate sunt cruciale pentru a face faţă provocărilor actuale şi viitoare şi îşi vor coordona eforturile de consolidare a relaţiei transatlantice în toate formatele de cooperare, arată o declaraţie comună semnată, luni, de miniştrii de externe român şi canadian, Bogdan Aurescu şi Melanie Joly.

„Ne-am întâlnit astăzi la Bucureşti, în contextul agresiunii militare continue şi pe scară largă a Rusiei împotriva integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei. (…) Cu această ocazie, reiterăm hotărârea noastră de a menţine un contact strâns şi de a ne coordona în cadrul comunităţii extinse de aliaţi şi parteneri care împărtăşesc valori şi interese comune, uniţi în voinţa de a susţine ordinea internaţională bazată pe reguli, care este esenţială pentru menţinerea păcii şi securităţii mondiale şi pentru a proteja democraţia şi libertatea”, arată declaraţia.

Documentul subliniază că invazia Rusiei cauzează prejudicii enorme asupra poporului ucrainean.

„Deplângem numărul foarte mare de cetăţeni ucraineni care au murit sau au fost răniţi până acum. Alte milioane de oameni suferă privaţiuni în Ucraina, în condiţiile în care infrastructura critică este distrusă. Peste un milion de refugiaţi au părăsit până acum Ucraina către ţările vecine, inclusiv în România. Am convenit că trebuie acordată prioritate maximă alinării suferinţei cauzate persoanelor care sunt forţate să-şi părăsească casele”, punctează oficialii.

De asemenea, cei doi miniştri au dat asigurări că toţi refugiaţii care fug de războiul din Ucraina şi trec graniţa în România, inclusiv prin Republica Moldova, primesc asistenţă corespunzătoare.

„Am convenit că trebuie să sprijinim rezilienţa Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea energetică, precum şi cea a tuturor celorlalţi parteneri estici şi a ţărilor din Balcanii de Vest. Am discutat despre importanţa consolidării în continuare a posturii de descurajare şi apărare a NATO şi despre necesitatea consolidării Flancului Estic, în special la Marea Neagră, inclusiv prin desfăşurarea de trupe aliate şi prin crearea unui Grup de Luptă NATO în România. România mulţumeşte Canadei pentru toate contribuţiile făcute până acum pentru securitatea României şi a regiunii extinse a Mării Negre”, mai evidenţiază declaraţia comună.

Oficialii au evidenţiat că vor continua să lucreze împreună cu partenerii şi aliaţii pentru a se consulta şi coordona cu privire la posibile sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei şi Belarusului.

Politica