luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Război în Ucraina, ziua a șasea! Morți de ambele părți, distrugeri în Harkov, Sumi și în apropiere de capitala Kiev

 

14:20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit marți prin videoconferință în plenul Parlamentului European de la Bruxelles despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Mesajul său vine în ziua în care eurodeputații adoptă o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE. 

UPDATE 14:15 Primul bilanț al autorităților ucrainene arată că au fost rănite cel puțin 35 de persoane și că ar fi vorba până acum de 10 oameni uciși, inclusiv un student indian, după ce o rachetă rusească a lovit centrul orașului.

UPDATE 1210: Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat presei de stat că forțele sale nu se vor alătura trupelor rusești în invazia din Ucraina, relatează BBC.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a spus că „armata belarusă nu ia parte la acțiunile militare și nu a făcut asta niciodată”.

„Conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi – implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune specială în Ucraina în viitor. Nu e nevoie de asta”, a mai spus el.

Cu toate astea, canalul de televiziune oficial al Parlamentului de la Kiev citat de Kyiv Independent a anunțat că trupele bieloruse a fi pătruns pe teritoriul ucrainean prin regiunea Chernihiv.

Aliatul lui Putin, Aleksander Lukașenko, susține însă că Belarus nu participă cu trupe la războiul declanșat de Rusia.

Potrivit Reuters, acesta ar fi reafirmat marți că nu intenționează să participe la invazie și a acuzat Occidentul că încearcă să atragă țara sa în conflict.

Lukaşenko a susținut că unele divizii de rachetă din Ucraina din apropiere de frontiera belarusă intenţionau să atace trupele ruse care se aflau pe teritoriul Belarus.

11.00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi care sâmbătă a confirmat trimiterea de combatanţi în Ucraina, a recunoscut marţi că doi luptători ceceni au fost ucişi în invazia lansată de Rusia acum şase zile împotriva ţării vecine.

„Despre victime. Din nefericire, s-au înregistrat pierderi între cei născuţi în Republica Cecenia. Doi au murit, şase au fost răniţi”, a scris Kadîrov pe contul său de pe Telegram, şi a adăugat că orice ordin al Kremlinului „va fi dus la îndeplinire de băieţii noştri, oricare ar fi el”.

10.54 Google Europe a anunțat că blochează canalele YouTube conectate la Russia today și Sputnik în toată Europa, cu efect imediat.

„Va dura timp pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide”, anunță compania.

09.28 Guvernul Ucrainei a anunțat că intenționează să vândă obligațiuni, începând de astăzi, pentru a-și finanța forțele armate care apără țara de invazia rusă, relatează BBC.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a scris pe Twitter că fiecare obligațiune, cu termen de un an, va avea o valoare nominală de 1.000 de grivne ucrainene (33,27 dolari) și că rata dobânzii oferită investitorilor va „fi determinată în cadrul unei licitații”.

08.50 Orașul Herson din sudul Ucrainei este „înconjurat” de trupe rusești, potrivit primarului Igor Kolikaiev și jurnalistei Aliona Panina de la Kyiv Independent.

„Armata rusă a stabilit puncte de control la intrările în Herson. Herson a fost și va fi al Ucrainei”, a scris primarul pe Facebook.

UPDATE: Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Okhtyrka, un oraș situat între Harkiv și Kiev, potrivit anunțului făcut de guvernatorul regiunii.

Dmytro Zhyvytskyy a postat pe platforma Telegram mai multe fotografii cu o clădire de patru etaje bombardată de artileria rusă și echipele de salvare care caută supraviețuitori.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, el a adăugat că soldați ruși și localnici se află printre victimele luptelor din zonă.

foto: facebook

Ambele tabere au suferit pierderi ca urmare a atacului forţelor militare ruse în regiunea Sumi, nord-estul Ucrainei, transmite agenția DPA, preluată de Agerpres. De asemenea, primarul orașului Harkov a anunțat victime după bombardamentele forțelor ruse. Mai multe clădiri au fost distruse în atacuri cu rachetă consemnate în apropiere de capitala Kiev.

O coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar.

Site-ul ucrainean anticorupţie Antikor a raportat un posibil bilanţ de 70 de decese de partea ucraineană şi un număr mare de decese de partea rusă, după confruntările de la Sumi. În acest atac, artileria rusă a lovit o unitate militară, iar cadavrele erau recuperate de sub dărâmături, potrivit Antikor.

Agenţia de presă ucraineană UNIAN a raportat că armata ucraineană din regiunea Sumi a distrus aproximativ 100 de vehicule militare ruseşti.

De asemenea, au fost raportate victime după ce forţele ruse au bombardat oraşul Harkov din estul Ucrainei.

Într-un mesaj video pe Facebook, primarul oraşului Harkov, Ihor Terehov, a declarat că nouă persoane au fost ucise şi 37 au fost rănite. El a mai informat că 87 de clădiri rezidenţiale au fost avariate de bombardamentele ruseşti.

În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

Într-un discurs, ținut luni seara, președintele Volodimir Zelenski a cerut scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU: „Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus din punct de vedere economic. Pentru a arăta că omenirea este capabilă să se apere. Ucid oameni în Cernihiv, Mariupol, Donețk”, a declarat el.

„Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită”, a mai declarat președintele ucrainean.

Președintele SUA, Joe Biden, a avut luni o teleconferință „securizată” cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina și despre menținerea stabilității economice globale. Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, aliații au stabilit să asigure asistență pentru Ucraina și să impună „costuri severe” Rusiei. Aliații au convenit să facă toate eforturile pentru menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețul energiei.

După convorbire, Biden a scris pe Twitter: „Am vorbit astăzi cu Aliații și partenerii noștri despre războiul neprovocat pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei. Continuăm să oferim sprijin poporului ucrainean care își apără țara. Suntem pregătiți să continuăm să impunem Rusiei costuri foarte mari, în situația în care nu detensionează situația.





Politica