Peste 1.700 de persoane au fost arestate joi la Moscova și în alte zeci de orașe din Rusia, pentru că au ieșit în stradă să protesteze față de ofensiva rusă în Ucraina, anunță BBC, care citează o organizație independentă de monitorizare. Printre ei se numără și opozanța rusă Marina Litvinovici care a mobilizat oameni pentru proteste la Moscova.
Mai multe de 900 de persoane au fost săltate în Moscova, iar în Sankt Petersburg 400, potrivit OVD-Info, care urmărește arestările de la manifestațiile oponenților. Asta după ce mii de oameni au ieșit în Piața Pușkin din centrul Moscovei, iar alți aproximativ 1.000 s-au strâns în centrul St. Petersburg, scrie libertatea.ro care citează AFP.
Mulți au adus cu ei steaguri ale Ucrainei la Moscova. „NU războiului” au scris manifestanții pe gardul unei instituții de stat din centru. „Sunt în șoc. Rudele mele și toți cei dragi mie locuiesc în Ucraina. Ce să le spun la telefon? Să reziste?”, a declarat Natașa, o protestatară din Moscova.
Opozanta rusă Marina Litvinovici a cerut, joi, public rușilor să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva războiului, după ce forțele militare ale Rusiei au atacat joi dimineață Ucraina cu rachete și tancuri. La scurt timp, activista a declarat pentru Reuters că fost reținută de poliție.
„Am fost reținută când ieșeam din casă”, a scris opozanta de la Moscova Marina Litvinovici, pe Telegram. Ulterior, ea și-a confirmat detenția într-o declarație pentru Reuters. Într-un filmuleț live postat pe Facebook, Litvinovici le-a cerut cetățenilor ruși din întreaga țară să nu se teamă și să protesteze față de atacul Rusiei asupra Ucrainei.
„Știu că mulți dintre voi în acest moment vă simțiți disperați, neputincioși și rușinați de atacul președintelui Vladimir Putin asupra poporului Ucrainei. Dar vă invit să nu fiți disperați și să veniți în piețele centrale ale orașelor voastre astăzi la 19.00 și să spunem clar și explicit că noi, poporul Rusiei, suntem împotriva războiului declanșat de Putin”, a spus Litvinovici.
Comitetul de Investigație rus a avertizat, joi, într-un comunicat, ca cetățenii să nu participe la protestele față de război, potrivit CNN.
„În legătură cu răspândirea apelurilor de participare la revolte și mitinguri legate de situația tensionată a politicii externe”, declarația comisiei a avertizat față de „consecințele juridice negative ale acestor acțiuni, care includ urmărirea penală și până la răspunderea penală”, au transmis autoritățile ruse.
„Trebuie amintit că deținerea unui dosar penal are consecințe negative și lasă o amprentă asupra viitorului persoanei”, a adăugat Comitetul de Investigație.
Proteste au fost și în oraşele şi capitalele din Europa. Oamenii s-au stâns în număr mare la Berlin, München, Hamburg, Paris, Londra, Roma, Varşovia, Madrid sau Dublin pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și pentru a condamna acțiunile Moscovei.
La Paris, câteva sute de persoane s-au reunit în faţa ambasadei Rusiei, între care mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din aprilie din Franţa, precum ecologistul Yannick Jadot sau fostul ministru Christiane Taubira.
O altă manifestaţie a avut loc la Madrid, la ambasada Rusiei, la care a participat şi actorul spaniol Javier Bardem, cunoscut pentru militantismul său.
La Varşovia, ţară învecinată cu Ucraina, un drapel rus a fost incendiat de un manifestant în faţa ambasadei ruse.
La Dublin, Haga şi Amsterdam, sute de persoane au participat joi la manifestaţii în faţa reprezentanţelor diplomatice ruse.
La Istanbul, circa 40 de persoane s-au adunat joi dimineaţa în faţa consulatului Rusiei unde au intonat imnul Ucrainei şi au afişat portrete cu preşedintele rus, cu chipul acoperit de sânge.
La Sofia, circa o sută de manifestanţi s-au strâns în faţa ambasadei ruse. „Acest lucru se poate întâmpla în orice ţară, nimeni nu este la adăpost”, a declarat preşedinta organizaţiilor ucrainenilor din Bulgaria, Olena Koţeva.
Zeci de persoane s-au strâns în faţa ambasadei ruse din Roma pentru a cere sfârşitul agresiunii, potrivit EFE. Manifestaţia a fost convocată de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) pentru „a spune nu armelor, stop agresiunii armate a lui Putin” şi pentru a exprima solidaritatea cu Ucraina.
Strada pe care este amplasată ambasada rusă, în zona Castro Pretorio din Roma, s-a umplut de oameni care au strigat sloganuri şi au cântat împotriva războiului, fluturând steaguri ucrainene şi steagul curcubeu, simbol al păcii. Zona a fost supravegheată de poliţie, însă nu s-au înregistrat incidente sau momente de tensiune.
Colosseumul din Roma, simbol al Italiei în lume, a fost luminat, noaptea trecută, în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean.
Foto: zdg.md