UPDATE: Uniunea Europeană îi va primi pe toţi cei care fug de violența dezlănțuită de Rusia în Ucraina, a anunțat vineri şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.
„Trebuie să facem totul pentru a-i accepta fără întârziere pe cei care fug de bombe și de tancuri. Am încercat totul pentru a nu se ajunge la acea zi (a invaziei – n. red.), dar ea totuşi a sosit, fiindcă preşedintele Rusiei a ales războiul în locul vieţilor omeneşti. Şi de aceea îi vom primi pe toţi cei care fug acum”, a spus şefa diplomaţiei germane înaintea unei întâlniri cu omologii săi europeni, la Bruxelles.
UPDATE: Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei, ca urmare a invadării Ucrainei, a anunțat vineri ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, transmite Reuters.
„Comitetul de miniștri al Consiliului Europei, a cărui președinție este deținută de Italia, a luat decizia de a exclude Federația Rusă din rândurile sale”, a transmis Luigi Di Maio într-un comunicat.
„Italia consideră aceasta o măsură necesară, având în vedere agresiunea militară inacceptabilă a Rusiei asupra Ucrainei, care constituie o gravă încălcare a dreptului internațional”, a adăugat ministrul italian.
UPDATE: Rusia se pregătește să trimită în Ucraina mii de soldați mobilizați în Cecenia pentru a susține forțele deja implicate în lupte, potrivit mai multor imagini video distribuite pe Twitter de corespondenți ai presei internaționale și televiziunii locale din Groznîi, capitala Ceceniei.
Imaginile au fost distribuite inițial pe Baza, unul dintre cele mai populare canale de Telegram din Rusia, afirmându-se că 10.000 de militari sunt mobilizați în Groznîi pentru a fi trimiși în Ucraina.
UPDATE: Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko este pregătit să apere Kievul alături de militari și civili.
„Putin este nebun să vină aici să ne ucidă”, a adăugat Poroșenko.
Fostul președinte a spus că sunt mulți oameni care vin să se înroleze pentru a apăra capitala, chiar dacă armele pe care le au la dispoziție sunt puține.
„E emoționant și e o dovadă clară că oamenii din Ucraina îl urăsc pe Putin”, a spus el.
Întrebat cât timp vor rezista, Poroșenko a răspuns: „Pentru totdeauna. Putin nu va cuceri niciodată Ucraina, indiferent câți soldați, rachete și arme nucleare are. Noi suntem un popor liber, cu un mare viitor european”.
UPDATE: Oamenii care sunt împotriva invaziei Ucrainei „nu au dreptul să organizeze acțiuni de protest” fără a cere mai întâi permisiunea, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Conform legii, fără a urma procedurile corespunzătoare, acești cetățeni nu au dreptul să organizeze acțiuni de protest pentru a-și exprima punctul de vedere”, a declarat Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe cu jurnalişti străini, citat de CNN.
Potrivit legii din Rusia, pentru demonstrații de amploare, protestatarii trebuie să solicite o autorizație, care trebuie depusă cu cel mult 15, dar nu mai puțin de 10 zile înainte de eveniment.
Cei care protestează fără a avea autorizație riscă amenzi mari și în unele cazuri chiar închisoare.
Oamenilor le este permis să organizeze proteste restrânse, de câteva persoane, dar chiar și în aceste situații pot să fie reținuți.
Peskov a recunoscut că există cetățeni ruși care sunt împotriva a ceea ce Kremlinul continuă să descrie drept o „operațiune specială” și că guvernul trebuie să „explice mai bine motivele sale acestor cetățeni”.
El a mai sugerat că există mai mulți ruși în favoarea invaziei decât împotrivă.
UPDATE: Papa Francisc a mers vineri la ambasada Rusiei pe lângă Sfântul Scaun și i-a transmis ambasadorului Moscovei îngrijorarea sa cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat Vaticanul.
Este pentru prima dată când un papă merge la o ambasadă în timpul unui conflict. De obicei, ambasadorii sunt convocați de către Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, scrie hotnews.ro
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a precizat că papa a petrecut aproximativ 30 de minute la ambasadă.
Bruni nu a dorit să comenteze informațiile potrivit cărora papa, în vârstă de 85 de ani, s-ar fi oferit ca Vaticanul să medieze conflictul declanșat de invazia rusă.
UPDATE: Zelenski îi cere lui Putin să se așeze cu el la masa negocierilor. De asemenea, președintele ucrainean a s făut un apel la cetățenii europeni să protesteze pentru a-și forța guvernele să acționeze mai decisiv.
Zelenski a avut și un mesaj pentru foțele sale armate: ”Sunteți tot ce avem acum”.
Plus încă un mesaj pentru liderii europeni: „Știu că puteți vedea ce se întâmplă, cu toții. Dar nu vedem cum aveți de gând să reacționați. Cum o să vă apărați pe voi înșivă, dacă sunteți atât de lenți în a ne sprijini în Ucraina.”
Liderul ucrainean a adăugat, totuși, că ”Europa are suficientă forță pentru a opri această agresiune”.
El propune, potrivit Kyiv Independent, ”anularea vizelor pentru ruși, decuplarea lor de la SWIFT, o izolare totală a Rusiei, rechemarea ambasadorilor, embargo asupra petrolului, impunerea unei zone de interdicție aeriană, toate acestea trebuie să fie pe masă”
UPDATE: Țări asiatice despre războiul din Ucraina: Singapore și Indonezia condamnă asaltul Rusiei. Malaezia își exprimă “tristețea”, Vietnam dorește diplomație. Declarațiile din Filipine și Thailanda s-au concentrat pe repatrierea cetățenilor lor, conform South China Morning Post. Junta din Myanmar îl sprijină pe Putin.
UPDATE 12:05: Focuri de armă se aud în apropierea sediului guvernului de la Kiev, în timp ce armata ucraineană încearcă să oprească intrarea forțelor rusești în capitala Ucrainei.
UPDATE: 18.000 de mitraliere au fost distribuite la Kiev. Mii de ucraineni se alătură în rândurile Forțelor de Apărare Teritorială, gata să respingă atacul trupelor ruse, anunță media din Ucraina. În capitală au fost deja distribuite 18.000 de pistoale-mitralieră către populație, iar muniția continuă să fie furnizată, anunță ministrul Apărării al Ucrainei Oleksiy Reznikov „Atacul pe scară largă al Rusiei asupra statului nostru durează 30 de ore. Datorită eroismului apărătorilor noștri, Ucraina a rezistat primelor zile, cele mai dificile. Ocupanții au suferit pierderi semnificative. Astăzi vom fi mai puternici. Mii de oameni se alătură forțelor de apărare și sunt gata să respingă inamicul”, a spus ministrul citat de stopcor.org.
UPDATE: Cnsilierul prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO.
„Dacă discuţiile sunt posibile, ele ar trebui să aibă loc. Dacă Moscova spune că îşi doreşte discuţii, inclusiv în privinţa unui statut neutru, nu ne temen de asta”, a transmis el printr-un mesaj text.
„Putem vorbi şi despre asta”, a adăugat el.
„Disponibilitatea noastră de dialog face parte din eforturile noastre continue pentru pace”, a mai spus consilierul prezidenţial, potrivit Agerpres.
UPDATE: În Kiev a fost declanșată încă o alarmă aeriană, a treia din ziua de vineri. Cetățenilor li se cere să intre în adăposturile anti-aeriene.
UPDATE: Ministerul ucrainean de interne a postat instrucțiuni pentru confecționarea unui coctail Molotov
UPDATE 10.30: Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, relatează presă ucraineană. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu părăsească casa. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului.
UPDATE: Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters.
UPDATE: Sute de ucraineni din Karkov, cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și-au părăsit locuințele și s-au refugiat în stațiile de metrou.
În imagini postate pe rețelele de socializare se văd adulți și mulți copii care s-au adăpostit în stație sau în garnitura de tren oprită. Unii și-au căutat un loc să se așeze pe jos, alții încă stau în picioare.
Autoritățile au decis ca stațiile metroului să fie folosite ca refugiu pentru cei care nu au apucat să fugă din fața bombardamentelor armatei ruse.
UPDATE: Două explozii puternice s-au auzit vineri în zori în centrul Kievului, în cea de-a doua zi după începerea conflictului dintre Ucraina și Rusia.
„Au reluat atacurile împotriva Kievului cu rachete de croazieră sau balistice. Am auzit două explozii puternice”, a declarat adjunctul ministrului de interne ucrainean Anton Gerashchenko pe contul său de Telegram.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca au murit 137 de ucraineni și alți 316 au fost răniți de când a început invazia rusească.
Zelenski a semnat și un decret pentru mobilizare generală. Bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.
Mobilizarea este pentru 90 de zile, potrivit decretului semnat de Zelenski.
Decretul prevede că „înrolarea recruților, a rezerviștilor și implicarea vehiculelor pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale a Ucrainei, Serviciului de Securitate al Ucrainei, Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, Serviciului de Stat Special de Transport, Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina și alte formațiuni militare ale Ucrainei va fi făcută în măsura și în conformitate cu planurile de moblizare”.
Joi seara, centrala de la Cernobîl a fost capturată de către soldații ruși, a declarat un consilier al biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, relatează hotnews.ro care citează Reuters.
Și secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat într-o conferință de presă că există informații credibile conform cărora personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „ținut ostatic” de forțele ruse.
”Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora personalul instalațiilor de la Cernobîl este ținut ostatic în prezent de către soldații ruși. Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă și foarte îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor”, a spus aceasta.
Mai multe lupte au avut loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forțele ruse au intrat din Belarus.
„Dacă depozitul ar fi distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarus și țările UE”, a spus consilierul Ministerului de Interne Anton Gerashchenko joi înainte de capturarea centralei.
De asemenea, Insula Șerpilor, teritoriul deținut de Ucraina și aflat la doar câteva zeci de kilometri de teritoriul României, a fost ocupată de trupele ruse, potrivit ministerul ucrainean de Interne.
”Contactul cu soldații de pe Insulă a fost pierdut. Insula Șerpilor a fost capturată. Serviciul de Frontieră de Stat continuă să acționeze activ alături de Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională pentru a opri inamicul care ne-a atacat insidios țara. Victoria va fi a noastră”, scrie pe pagina de Facebook a ministerului.
Insula a fost bombardată joi după-amiază, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor și un atac nereușit cu rachete.
Foto: Twitter