Consiliul Județean Dolj (CJ) urmează să aprobe în ședința ordinară de joi asocierea cu Muzeul Olteniei și UAT Cernătești în vederea punerii pe harta turistică a județului Cula din comuna Cernătești.
Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, pe plan turistic, care prevede dezvoltarea a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România, una dintre aceste rute fiind cea a culelor din Oltenia. Alături de Cula din Cernătești, se regăsește și Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova.
„Prin actualul Program Operațional Regional 2014-2020, Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu UAT Cernătești și UAT Brabova, a implementat proiecte cu finanțare nerambursabilă prin care monumentele istorice de categoria A Cula Cernăteștilor și Cula Izvoranu-Geblescu au fost reabilitate și vor fi puse în valoare turistică prin amenajarea ca puncte muzeale. Importanța acestor monumente este recunoscută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, Componenta 11 Turism și Cultură are drept obiectiv creșterea coeziunii sociale, economice și teritoriale și crearea de noi locuri de muncă în special în mediul rural, inclusiv prin „creșterea atractivității destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică”.
„Una dintre cele 12 rute este cea a culelor din Oltenia”, conform proiectului CJ, care menționează că ruta culelor va depăși granițele județului Dolj și că necesitatea de a crește și diversifica oferta cultural-turistică din Dolj este generată și de avantajul concurențial deținut de celelalte județe care vor fi incluse în ruta culelor susținută prin PNRR, respectiv județele turistice Mehedinți, Gorj și Vâlcea.
În aceea ce privește localitatea Cernătești, conform proiectului, Consiliul Județean Dolj, Muzeul Olteniei și primăria Cernătești au identificat proiecte potențiale care pot pune în valoare monumentul de categoria A Cula Cernăteștilor și pot crește atractivitatea întregii zone rurale aflată pe ruta culelor din Oltenia, ca de exemplu: Amenajarea unui centru cultural, etnografic și educativ în aer liber, de tip muzeu al satului, în comuna Cernătești; Înființarea unui centru cultural prin restaurarea și dotarea Conacului generalului Săulescu; Amenajarea unor facilități turistice, ca de exemplu stații de încărcare biciclete electrice, panouri interactive, park&bike, amenajare alei; Evenimente culturale.
Tot la Cernătești, CJ dorește înființarea unui centru în aer liber de tip muzeu al satului, un rol important în acest proiect revenind Muzeului Olteniei.
„În ceea ce privește proiectul de înființare a unui centru în aer liber de tip muzeu al satului, locația necesară urmează a fi transferată în proprietatea publică a județului Dolj, iar terenul aferent și conacul Generalului Săulescu se afla în proprietatea UAT Cernătești.
Muzeul Olteniei Craiova este o instituție de anvergură, care dispune de un patrimoniu însemnat și de specialiști în domeniu, având capacitatea de a administra un obiectiv ca muzeul satului, odată edificat. Având în vedere noutatea demersului, este necesară contractarea unui expert în domeniul gestionării de obiective de tip muzeu al satului. Astfel, un prim rol care revine Muzeului Olteniei este elaborarea planului tematic a centrului cultural, etnografic și educativ în aer liber, de tip muzeu al satului, care stă la baza întocmirii notei conceptuale și temei de proiectare a investiției, prin contractarea unui expert în domeniu”, mai menționează proiectul CJ.
În vederea obținerii unei finanțări nerambursabile, CJ consideră că la nivelul comunei Cernătești trebuie elaborată o strategie integrată de dezvoltare, atribuțiile fiecărei entități implicate fiind bine stabilite. Astfel, „pentru amenajarea unui centru cultural, etnografic și educativ în aer liber, de tip muzeu al satului”, printre atribuțiile UAT Dolj se regăsesc elaborarea documentației tehnice, cererea de finanțare sau achiziția lucrărilor de construire. Printre implicațiile UAT Cernătești se regăsesc acordarea asistenței când este necesar, sau accesul la utilități. În ceea ce privește Muzeul Olteniei, atribuțiile sunt contractarea unui expert pentru amenajare, dar și acordarea asistenței, la nevoie. Atribuțiile fiecărei părți sunt valabile pentru toate celelalte proiecte care vizează punerea comunei Cernătești pe harta turistică, Muzeul Olteniei fiind singura instituție care face excepție, aceasta fiind scutită de implicări în proiectul care vizează Conacul Săulescu, din comuna doljeană.