duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Regionalul va închide SJU Craiova?

Spitalul Regional care se va construi…, cândva, în Craiova va închide actualul Spital Județean de Urgență. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute, miercuri, la Craiova de Cristina Laura Gafton, manager de proiect.

„Vom transfera tot personalul Spitalului Județean, iar serviciile avute nu se vor mai realiza acolo. Există un plan agreat de comisia europeană și de toate autoritățile, cu privire la ceea ce va fi la vechiul spital județean. Nu se va mai opera acolo, totul se va muta în noul spital. Vom merge la UMF, unde vom avea o discuție internă pentru a planifica nevoia de personal și împreună vom decide de unde vom suplimenta. Angajați se vor identifica și din celelalte spitale, dacă este nevoie. În 2018 când am venit, nici suprafața nu era definită. Acum selectăm ofertanții finali și credem că nu vor mai fi probleme și întârzieri”, a declarat managerul de proiect, Cristina Gafton.  

Managera a venit la Craiova însoțită de mai mulți membri implicați în proiect, pentru ceea ce s-a anunțat a fi prima conferință de promovare a proiectului „Construire Spital Regional de Urgență Craiova”. S-a dovedit a fi însă mai mult o promovare a finanțatorului, pentru că de spitalul Regional s-a vorbit prea puțin. Anunțat a dura aproximativ 4 ore, evenimentul s-a terminat la ora 12 și o mare parte din discurs a fost ținut de către reprezentantul Băncii Europene de Investiții, Ozgur Altinoklar. Team leader-ul de naționalitate turcă a vorbit despre proiectele vaste și importanța instituției pe care o reprezintă, discursul fiind ținut într-o engleză cu accent nu foarte ușor de descifrat, discurs ținut la microfon și tradus în limba română, fără microfon. La finalul mult așteptatei conferințe au fost enunțate și câteva elemente de interes legate de proiectul spitalului de la Craiova. Prezent la eveniment, viceprimarul Aurelia Filip a vorbit despre importanța noului spital.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este un proiect extrem de așteptat de Craiova. Este un proiect care, chiar dacă va dura foarte mult, faptul că suntem aici înseamnă că el continuă. Noi, municipalitatea, am construit deja un spital nou. Avem studiile de prefezabilitate și fezabilitate în lucru pentru un spital de pediatrie foarte mare, pentru toată regiunea noastră, pentru că lipsesc locuri în spitale cu desăvârșire”, a declarat Aurelia Filip, viceprimarul Craiovei.

La rândul său, arhitectul șef al Consiliului Județean Dolj, Radu Pappa a declarat că au fost „de la început alături de echipa care implementează acest proiect. Am făcut niște sarcini, am făcut și un protocol între noi și fiecare a știut ce să facă de la început, sarcini pe care le-am îndeplinit și le vom îndeplini în continuare. La ora actuală, avem o linie electrică ce va alimenta acest spital, care este în lucru. De asemenea, terenul este liber de sarcini. Au fost scoase niște conducte ale Petromului. Noi ne-am angajat că vom face un drum de acces care să realizeze conexiunea cu Drumul Expres și care, la ora actuală, se află în achiziție publică”.

Construcția Spitalului Regional Craiova face parte dintr-un proiect amplu care vizează realizarea a 3 astfel de instituții. Pe lângă cel de la Craiova, alte două vor fi construite la Iași și Cluj. Proiectul are ca termen de realizare sfârșitul anului 2026, implementarea fiind începută din luna mai a anului 2018, iar investiția va fi de aproape 3 miliarde de lei.

Pentru construcția spitalelor, ministerul a împrumutat de la BEI suma de circa 480 milioane euro. Banii pot fi retrași până în aprilie 2028. Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) se ridică la cca. 1,64 miliarde euro. Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.
Conform proiectului, Spitalul Regional de Urgență Craiova ar urma să aibă o suprafață desfășurată de 165.256 mp și un număr total de 807 paturi, pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi îngrijiri medicale de zi şi 20 paturi de îngrijiri oncologice de zi. În plus, va deține 19 săli de operație.

Politica