Operatorul Distribuție Oltenia atrage atenția asupra riscurilor legale privind arderea vegetației uscate în condiții nepotrivite

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Odată cu sfârșitul iernii, agricultorii încep să își pregătească terenurile pentru o nouă recoltă, iar una din metodele folosite este arderea vegetației uscate. Este esențial ca acest procedeu să se efectueze în urma obținerii permisului de lucru cu focul și respectând câteva reguli pentru a evita accidentele.

Nerespectarea regulilor privind incendierea vegetației poate duce la accidentări, afectare a rețelei electrice și întreruperea alimentării cu energie electrică sau chiar pierderi de vieți omenești.
Totodată, acțiunea de a arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, constituie contravenție care se sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Reamintim că incendierea vegetației în apropierea instalațiilor de distribuție a energiei electrice poate pune în pericol siguranța rețelei, afectând continuitatea în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor, iar fapta poate constitui infracțiune de distrugere, prevăzută și sancționată de Codul Penal.
Pentru ca activitatea de pregătire a terenului arabil prin arderea vegetației uscate să se desfășoare în condiții oprime, este important să fie respectate criteriile de mai jos:
– Obținerea unui permis de lucru cu focul. Acesta se poate emite cu ajutorul Primăriei locale, de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens.
– Menținerea unei distanțe de minim 150 de metri față de instalațiile de distribuție a energiei electrice și supravegherea procedeului astfel încât focul deschis să nu se extindă către acestea.
– Efectuarea acțiunilor de incendiere în zile cu vreme prielnică, fără vânt, doar pe timpul zilei.
– Parcelarea terenurilor în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate.
– Izolarea zonei incendiate față de căile de comunicare, construcții, culturi agricole vecine, instalații, prin delimitarea în fâșii arate.
– Asigurarea personalului necesar pentru supravegherea și stingerea eventualelor incendii până la finalizarea arderii.
– Asigurarea substanțelor și mijloacelor de stingere necesare pentru a acoperi suprafețe de ardere mai mici de 5 ha.
– Asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire necesar.
– Colectarea în grămezi de dimensiune optimă a vegetației uscate și a resturilor vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată.
– Curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 m.
La finalul procedurii de incendiere se va efectua obligatoriu stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, iar acoperirea cu pământ a focarelor este interzisă.
Semnalăm membrilor comunității despre responsabilitatea de a semnala organelor competente (ISU/Poliție) acțiunile pe care le consideră periculoase.
În plus, pentru semnalarea oricăror incidente intervenite în instalațiile de distribuție a energiei electrice, cetățenii sunt rugați să apeleze INFO Tel, la numerele de telefon disponibile pentru preluarea acestora:
– 0800 500 000 – număr de telefon gratuit în orice rețea, la care pot fi semnalate NON STOP deficiențele în alimentarea cu energie electrică;
– 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 – numere de telefon cu tarif normal în rețeaua națională, disponibile de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 16:00.

Divizia Oameni și Brand
Distribuție Oltenia 

Policlinica Buna Vestire Craiova
Share This Article