Alianța pentru Turism, care reunește cele mai mari organizații patronale din industria turismului și ospitalității, cere autorităților ridicarea restricțiilor începând cu luna martie.
„Românii, turismul, economia au nevoie de relaxare. Avem nevoie să ne primim viața socială înapoi. Acest lucru a fost înțeles de multe dintre țările europene, unde virusul nu mai este considerat o amenințare critică. Astfel Danemarca, Olanda, Franța au început eliminarea acestor restricții. Fiecare săptămână de restricții aduce pierderi majore și irecuperabile pentru industria ospitalității și afectează milioane de români”, a spus Daniel Mischie, Președintele Alianței pentru Turism.
Solicitările sunt aduse în contextul în care numărul infectărilor a intrat pe o pantă descendentă, de acum două săptămâni, iar potrivit declarațiilor Ministrului Sănătății, 10 milioane de români au trecut prin boală și vreo opt milioane au fost imunizați prin vaccinare. Cu alte cuvinte 90% dintre români sunt azi imunizați, adică România a atins imunitatea de turmă.
De asemenea, industria susține că pentru ospitalitate acesta a fost al cincilea val de incertitudine și pierderi financiare. După doi ani de pierderi masive, potrivit analizelor de piață, 53% din companiile din industria HoReCa prezintă astăzi un risc de a intra în insolvență. În plus, astăzi, la aproape 2 ani de pandemie, vorbim despre un deficit de angajați aproape dublu, care va depăși 150.000 de persoane, dacă restricțiile vor continua încă un semestru, scrie economedia.ro
Activitatea economică a companiilor din HoReCa a înregistrat în anul 2021 o creștere față de anul 2020, dar încă nu a revenit la nivelul pre-pandemic din 2019. Având în vedere frecvența și intensitatea restricțiilor impuse de guvern și în 2021, se apreciază că veniturile raportate pentru sectorul HoReCa pe parcursul anului 2021 sunt de 22,9 miliarde lei, în creștere cu 42% față de anul 2020, dar cu 20% mai mici față de anul 2019.
APT subliniază că restricțiile impuse azi afectează major industria din mai multe perspective. „Evenimentele de familie și evenimentele corporate, care acum sunt practic interzise nu pot fi programate și contractate, deși ne pregătim de un nou sezon. Fiecare săptămână de întârziere a ridicării restricțiilor înseamnă pierderi masive de oportunități. Incertitudinea în care ne aflăm nu permite pregătirea și contractarea evenimentelor și concertelor mari. Limitarea utilizării restaurantelor la 30% din capacitate, cu certificat verde, este o măsură prin care ne furăm singuri căciula. Cei corecți care o aplică sunt într-o competiție neloială cu cei care s-au ‚relaxat’ deja și pe care azi oricum nu-i controlează nimeni. Programul până la ora 10:00 nu-și are utilitate practică epidemiologică, în schimb limitează viața de noapte, care face parte esențială din industria de entertainment și ospitalitate. Activitatea în baruri, discoteci și cluburi este complet restricționată, ceea ce poate duce la falimentarea companiilor care au business exclusiv pentru viața de noapte”, arată industria.