miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Doza booster împotriva Omicron de la Moderna nu ar fi necesară

Un studiu realizat în Statele Unite pe maimuţe, care a analizat vaccinul creat de compania Moderna pentru a combate varianta Omicron, arată că administrarea acestei doze specifice de supra-rapel ar putea să nu fie necesară, au anunţat vineri cercetătorii americani.

Maimuţele au fost vaccinate fie cu doza „booster” convenţională de la Moderna, fie cu „booster”-ul creat special pentru tulpina Omicron, la nouă luni de la efectuarea schemei iniţiale cu două doze Moderna. Cercetătorii americani au descoperit că ambele tipuri de „booster” au produs „creşteri comparabile şi semnificative ale nivelurilor de anticorpi neutralizanţi” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron. Studiul a fost publicat pe platforma bioRxiv, înainte de a fi analizat de alţi oameni de ştiinţă (procedura peer-review).

„Este o veste foarte, foarte bună”, a declarat Daniel Douek, cercetător în vaccinologie în cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite şi coautor al studiului. „Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să restructurăm radical vaccinul nostru pentru a produce un vaccin specific împotriva Omicron”, a adăugat expertul american.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El consideră că motivul aflat în spatele acestei descoperiri este acela că atât vaccinul original Moderna, cât şi serul produs special împotriva Omicron sunt „seruri cu reactivitate încrucişată”, ceea ce înseamnă că ele pot să recunoască multe variante ale aceluiaşi virus.

Rezultatele sunt similare cu cele furnizate de studiile care au testat doza „booster” a vaccinului Moderna împotriva variantei Beta, a dezvăluit John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College, care nu a participat la acest studiu, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Să vedem ce vor arăta datele obţinute de la oameni. Datele de la maimuţe sunt în general destul de predictive, dar avem nevoie de date obţinute de la pacienţi umani”, a adăugat profesorul Moore.


Politica