luni, septembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu SARS Cov-2

Un studiu al Imperial College of London a arătat că o singură picătură de mucoasă nazală este suficientă pentru a te infecta cu coronavirus. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că subiecții au dezvoltat simptome, în medie, în decurs de două zile de la contactarea virusului, fiind cel mai infecțioși la 5 zile după, notează The Guardian.

Studiul a fost realizat folosind o tulpină existentă înainte de apariția variantelor Alpha, Delta și Omicron.

„Studiul nostru dezvăluie câteva perspective clinice foarte interesante, în special în ceea ce privește perioada scurtă de incubație a virusului, infecționzitatea extrem de mare a căilor nazale, precum și despre utilitatea testelor antigen, cu potențiale implicații pentru sănătatea publică”, a declarat coordonatorul șef, profesorul Christopher Chiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Descoperirile, publicate pe serverul Springer Nature, nerevizuite încă, detaliază rezultatele a 36 de participanți tineri, sănătoși, fără imunitate la virus. Voluntarii au fost monitorizați într-o unitate specială a spitalului Royal Free din Londra și nu au prezentat simptome severe.

Studiul a constatat că infecția apare pentru prima dată în gât și că virusul atinge potențialul infecțios maxim la aproximativ cinci zile după infectare, moment în care nasul are o încărcătură virală mult mai mare decât gâtul, scrie libertatea.ro

Studiul a sugerat, de asemenea, că testele rapide sunt un indicator de încredere al existenţei virusului. Tamponarea nasului și a gâtului face mai probabilă detectarea infecției, în primele zile, arată studiul.

„Am descoperit că, în general, testele rapide se corelează foarte bine cu prezența virusului infecțios”, a spus Chiu.

Acesta a spus că în ciuda faptului că în primele 2 zile, este mai puțin probabil ca testul rapid să descopere infecția, dacă sunt utilizate corect și în mod repetat și se acționează rapid în cazul rezultatului pozitiv, atunci, răspândiriea virală poate fi oprită mult mai repede.

De asemenea, studiul a mai relevat că dintre cele 18 persoane care s-au infectat, toate au avut încărcături virale similare, indiferent dacă au dezvoltat simptome, subliniind rolul transmiterii asimptomatice.

Mai intrigant este că unii dintre cei care nu s-au infectat, aveau, de asemenea, niveluri scăzute de virus detectabil în nas și gât, ceea ce sugerează că ar fi putut experimenta o infecție de foarte scurtă durată, care a fost eliminată de activitatea imună a mucoase.

Cercetătorii susțin că studiul deschide calea pentru viitoare studii cu transmitere intenționată, care ar putea ajuta la accelerarea dezvoltării următoarei generații de vaccinuri și medicamente antivirale.

Studiile cu infectare intenționată sunt mult mai rapide și necesită mult mai puțini participanți pentru a stabili eficacitatea.



Politica