Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, joi, că rămân în vigoare majoritatea restricțiilor, între care interdicția de organizare a evenimentelor private. De asemenea, starea de alertă se prelungește cu 30 de zile.
Masca medicală sau cea de tip FFP2 rămâne obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise. Sunt exceptați de la această măsură:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3
metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării
distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței
de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă
solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive;
g) persoanele cu dizabilități cognitive.
O modificare importantă este că vor putea avea acces în supermaketurile din malluri și persoanele care nu au certificat COVID, adică cele care nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală sau nu au test.
„Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața
destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”, se arată în hotărârea CNSU.
Accesul în centrele și parcurile comerciale este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2.
Restaurantele vor fi deschise, în continuare, în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% acolo unde incidența este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și 30% unde incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Accesul este permis doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală, sau care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
Se mențin și restricțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise și desfășurarea acestora în condițiile punctelor 10-26.
Lista completă a măsurilor propuse de CNSU poate fi consultată AICI.