Consiliu Județean Dolj a realizat o analiză a proiectelor implementate cu ajutorul fondurilor europene, ținând cont de faptul că în luna ianuarie s-au împlinit 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
„O parte din ceea ce vom face în viitor, vrem să facem într-un parteneriat administrație publică-mediul academic, de asemenea administrație publică-mediul de afaceri. Administrația județeană are parteneriate solide atât cu mediul academic, cât și cu mediul de afaceri. Aceste parteneriate, cu siguranță, vor duce la dezvoltare. Luna aceasta s-au împlinit 15 ani de când România este membră a Uniunii Europene. Sunt 15 ani de când județul Dolj are acces la fonduri europene, județul Dolj poate accesa bani europeni și cu toții știm că am făcut tot ce am putut la nivel important”, a spus Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
În județ, accesul la finanțarea europeană a însemnat aproximativ 70 de proiecte derulate de Consiliul Județean și aproape 530 de milioane de euro, valoare totală a proiectelor finalizate sau în curs de implementare. Aproape 390 de milioane de euro au fost atrase sub forma cofinanțărilor nerambursabile.
Ca inițiative emblematice, Consiliul Județean a realizat un top pornind de la primul proiect finanțat după aderare, mai exact Modernizarea DJ. 652 Lăcrița-Coșoveni,Ghindeni. Totodată, nu poate fi trecută cu vederea modernizarea celui mai lung drum: DJ 561 A Giurgița-Băilești-Plenița. În total, 361 de kilometri de drumuri județene au fost reabilitați și modernizați cu fonduri europene.
Într-o prezentare realizată de Consiliul Județean au fost menționate investițiile realizate în 9 localități: extinderea rețelelor de apă și de canalizare și sistemul de management integrat al deșeurilor. Au fost investiții pentru gestionarea situațiilor de urgență, dar și pentru extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, dezvoltarea și echiparea ambulatoriului SCJU Craiova, precum și reabilitarea clinicilor de Oncologie și Dermatologie.
Totodată, investiții s-au făcut și pentru restaurarea Palatului „Jean Mihail” – Muzeul de Artă, dar și pentru restaurarea Muzeului Olteniei. În Dolj a fost realizat și Muzeul Cărții și Exilului Românesc, o instituție de cultură unică în România, într-o clădire complet restaurată.
La 15 de la aderarea României la Uniunea Europeană, județul Dolj are un Centru Turistic pentru Agremen și Sport, o bază modernă pentru performanțe viitoare, așa cum este descris de Consiliul Județean. Între timp, a fost modernizat și Aeroportul Internațional Craiova, lucru ce a dus la creșterea numărului de pasageri. De la 1835 de călători în anul 2006 s-a ajuns la cota 514.544 în 2019.
Lucian SANDU