Mehedinți. Creșterea prețurilor de cost îi bagă în sperieți pe fermieri

Iulian Gogonea
2 Min Read

Prețul din ce în ce mai ridicat al energiei electrice se răsfrânge și în fermele de producție din Mehedinți. Fermierii de la fermele cu profil zootehnic susțin că înregistrează costuri cu mult peste ceea ce reușeau să obțină drept profit. Și de aici până la un blocaj total, nu e decât un pas.
La singura fermă avicolă din Mehedinți, situată în satul Bistrița, comuna Hinova, sunt crescute peste 8 mii de găini, care produc ouă proaspete. Odată cu scumpirea prețului la energie electrică, au crescut, automat, și costurile de întreținere a fabricii.
„Aici în ferma avicolă Bistrița, avem hale de găini crescute la sol. Ferma are un efectiv de 8.500 de găini, găini care produc ouă pentru zona noastră, în special pentru Drobeta Turnu Severin. Găinile sunt hrănite cu furaj de la ferma vegetală pe care o avem. Costurile au crescut cu 25 la sută, iar la cereale cu 25 – 30 la sută. Este din ce în ce mai greu pentru noi. Găinile au nevoie de hrană, de apă și de electricitate. În zootehnie, hrana, apa și electricitatea sunt elementele esențiale de care depindem pentru a face o afacere pe acest profil. Noi, producătorii români, suntem într-o piață comună cu produsele din import. Dacă nu va scădea prețul la energie electrică, mulți fermieri ar putea da faliment, pentru că nu își pot acoperi cheltuielile. Mai mult decât atât, produsele din import sunt cu mult sub costul de producție, ceea ce ne pune pe noi în dificultate”, a declarat fermierul Cornel Stroescu, reprezentantul fermei avicole din județul Mehedinți.
La această fabrică, hrana pentru animale este făcută în halele aparținătoare fermei, ceea ce înseamnă un consum și mai mare de energie electrică. Stația de sortare consumă, la rândul ei, mult curent, ceea ce face ca fermierii să ajungă în pierdere. Dacă prețul energiei se va menține la fel de ridicat, este posibil ca, în următoarele luni, multe fabrici cu profil zootehnic să dea faliment.

Share This Article