Autorităţile medicale au stabilit noi obiective pentru valului 5 al pandemiei. Aceștia vor să devină funcţionale centre de evaluare ambulatorie unde pacienţii cu SARS-CoV-2 să beneficieze de investigaţii şi tratament, asfel încât să nu se mai ajungă la supra-aglomerarea secţiilor de spital. Aceasta este una dintre concluziile discuţiilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le-a avut marți, 4 ianuarie 2022, cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică şi cu directorii de spitale din ţară.
Aproape toate spitalele din Dolj vor avea Centre de evaluare COVID, excepție de la această regulă făcând Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare și Spitalului de Psihiatrie din Craiova, potrivit directorului executiv al DSP Dolj, Manea Iuliana. Aceasta a declarat pentru „Jurnalul Olteniei” că: „Toate spitalele din județ vor avea centre de evaluare a bolnavilor cu Covid-19, cu exceptia Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare și Spitalului de Psihiatrie din Craiova. În principiu, programul de desfașurare va fi de luni până vineri, între orele 08:00-20:00 sau 07:00-15:00, în funcție de activitatea ambulatorie și de personalul medical”. Reprezentanții Prefecturii Dolj au subliniat că termenul limită pentru înființarea acestor centre este vineri, 7 ianuarie, însă joi încă nu fuseseră date normele și toate precizările necesare pentru implemetare.
Bolnavii COVID-19 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în aceste centre şi vor fi evaluaţi şi trataţi gratuit fie că sunt asiguraţi sau nu. Harta interactivă cu centrele de evaluare a pacienţilor COVID va fi disponibilă săptămâna viitoare, a declarat miercuri, 5 ianuarie 2022, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. În această hartă vor fi incluse şi toate centrele de testare, pe măsura semnării contractelor aferente de către medicii de familie.