luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova. Bunicuțe, coronițe de brad, vâsc și mituri și de Crăciun!

Este pentru al doilea an de când ne pretrecem sărbătorile de iarnă în pandemie, iar virusul a avut puterea transformatoare de a schimba obiceiuri, oameni și locuri. Petrecerile de acum nu mai sunt la fel ca cele de acum 2, 10 sau 20 de ani. Este adevărat că pe toți ne încântă spiritul Crăciunului, cu tot ceea ce presupune. Fie că este vorba de luminițe frumos aranjate, cozonaci, portocale sau nelipsitul brad. Magia acestei sărbători are puterea să intre chiar și în cel mai nepăsător suflet.

Dar ce ne facem atunci când această sărbătoare, cu toată forța pe care o deține, nu poate să alunge necazurile, lipsurile și nevoile. Nu poate alina mâinile bătătorite, fruntea încrețită și sufletul plin de griji al bunicuțelor care vin cu vâsc, crenguțe și coronițe de brad pe trotuarul rece și plin de amintiri. Ele vând pentru a face un ban în plus, oamenii cumpără fie pentru a aduce un miros specific în case, fie pentru a întregi masa de sărbători. Cert este că a devenit o tradiție ca ele să fie prezente în locurile cel mai ușor de intuit.

Acesta este și cazul lui tanti Maria pe care am surprins-o când se grăbea să prindă autobuzul spre Moțăței: „Pensia e mică, mamă. Toamna vin cu ceapă, nuci sau ce mai găsesc prin curte și acum, iarna, cu vâsc, coronițe”. În situația ei sunt multe cele care fac naveta de la sat la oraș pentru câțiva lei sau cel puțin erau în alți ani fiindcă acum rar mai vezi câte o bunicuță care să-și vândă marfa, semn că ori nu se merită, ori au îmbătrânit și nu mai este cineva care să le ia locul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Coronițe de brad. Domnișoară, cumpărați coronițe de brad”, spunea o vânzătoare în piață în timp ce avea lângă ea un copil de-o șchioapă. Vânzarea mergea greu, dar în aceste zile care au mai rămas lucrurile se pot schimba la 180 de grade, fiindcă craiovenii oricât ar avansa și oricât s-ar îndepărta de obiceiuri tot mai rămâne un loc în inima lor dedicat tradițiilor și obiceiurilor de demult.
„Eu sper să mai cumpere lumea. Ne ajută banii, pensia e mică, medicamentele sunt scumpe, dar ne descurcăm cum putem”, mai spune femeia.

Mituri și semnificații legate de coronița de Crăciun!

Coronița de Crăciun nu are în mod întâmplător o formă rotundă și nici confecționarea ei din crenguțe de brad nu este o coincidență.  Forma circulară a acesteia a fost aleasă pentru a simboliza ideea de eternitate și dragostea infinită. În plus, se spune că aceasta amintește de felul în care Dumnezeu este prezent pretutindeni, cinstind astfel Nașterea Domnului, adevărata semnificație a zilei de 25 decembrie. Coronița de Crăciun simbolizează inclusiv ideea de renaștere, felul în care după fiecare anotimp urmează unul nou. Adevăratul motiv pentru care coronița de Crăciun este un simbol al acestei sărbători este că ea are o semnificație aparte și care face trimitere către viața veșnică. 

Cu toate că în ultimii ani coronițele de Crăciun au fost reinterpretate și multe dintre ele au ajuns să fie confecționate din lemn, plastic sau globuri de diferite culori, se spune că acest ornament ar trebui fabricat din crenguțe de brad. Bradul este un alt simbol al Crăciunului și reprezintă viața eternă, prospețimea, acest copac fiind considerat un pom al vieții.

Dacă este făcută din crenguțe de brad, coronița de Crăciun reprezintă credința eternă și ideea de renaștere.  Ea poate fi decorată cu fundițe, globuri și se spune că este foarte important ca toate acestea să fie de culoare roșie. Conform tradiției, această culoare are legătură cu Iisus Hristos, amintind de sacrificiul pe care l-a făcut pentru omenire.

Ce simbolizează vâscul?

În mitologiile europene, vâscul este o plantă încărcată de magie, simbol al curățeniei spirituale, al libertății și armoniei. Semn de bun augur al dragostei, apărător și protector al casei și al familiei, vâscul, căruia i se mai spune și „creanga de aur”, este recunoscut acum drept simbol al sărbătorilor de iarnă.

Obiceiul mai spunea că de fiecare dată când un bărbat săruta o fată, trebuia să rupă și una dintre bobițele albe ale vâscului. După ce toate bobițele au fost rupte, nimeni nu se mai săruta sub coronița de vâsc. Chiar dacă semnificația strămoșilor a fost uitată, obiceiul sărutului sub vâsc este păstrat în multe țări. Dacă un cuplu îndrăgostit se săruta sub vâsc înseamnă că vor avea o relație lungă și fericită.

WhatsApp Image 2021 12 23 at 02.55.59 2
WhatsApp Image 2021 12 23 at 02.55.59 1
WhatsApp Image 2021 12 23 at 02.55.59

Politica