Salvamont România avertizează că există un risc de avalanşe în această perioadă şi recomandă turiştilor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă.
Informaţiile zilnice transmise de specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale pentru Meteorologie şi testele de zăpadă realizate de către echipele Salvamont aflate în teren confirmă un risc mare de producere a avalanşelor în aceasta perioadă, mai spun reprezentanții salvamont.
Potrivit meteorologilor, cel mai mare strat de zăpadă măsurat este de 134 de centimetri, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului.
De altfel, accesul la Bâlea Lac se poate face cu maşina până la Bâlea Cascadă, de unde transportul este posibil doar pe cablu, cu telecabina.
De asemenea, risc mare de avalanşă, de nivel 4, este şi în Bucegi, risc însemnat în Parâng Şureanu, Munţii Rodnei şi risc moderat în Munţii Călimani, Ceahlău, Ţarcu – Godeanu, Muntele Mare.
„Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice sunt rugaţi să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii, echipelor Salvamont şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă, placuta Recco). Dacă totuşi aveţi de gând să mergeţi pe munte, ţineţi cont de chestionarul prin care puteţi sa auto-evaluaţi riscul de avalanşă”, a transmis Salvamont România, potrivit News.ro.