Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că sâmbătă şi duminică au fost carantinate 16.000 de persoane care au intrat în România.
„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci când se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, într-o intervenție la Digi24.
De asemenea, Rafila, a afirmat că trebuie să înceteze presiunea foarte mare la care sunt supuşi angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei, arătând că aceștia îşi fac doar datoria. El a precizat că înţelege nerăbdarea şi nervozitatea unora dintre cei care au revenit în România, dar că ei „nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze„ pentru a nu avea probleme la intrarea în ţară.
„Înțeleg nerăbdarea și nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în țările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu-l fac atunci când se întorc acasă. Nu este în regulă”, a spus Alexandru Rafila.
El a precizat că va fi suplimentat numărul angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.
„Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei Direcţii de Sănătate Publică în punctele de frontieră şi o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective, fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a transmis Alexandru Rafila.
Ministrul sănătății a fost întrebat cum vor controla autorităţile situaţia, în condiţiile în care mulţi dintre cei intraţi în ţară au spus că nu vor respecta carantina.
„Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa. Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane. Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică menită să protejeze comunitatea în care trăim. Nu cred că suntem, totuși, inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E importantă colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a declarat Alexandru Rafila.
Românii stabiliți peste hotare se întorc acasă de sărbători, dar cei mulți dintre ei sunt nevaccinați, motiv pentru care trebuie să intre în izolare. Vestea îi supără și își varsă nervii pe angajații DSP, care sunt umiliți și scuipați.
Numai în vama Nădlac 2, aproape 80 la sută dintre cei care au intrat, sâmbătă, în țară au fost carantinați, scrie digi24.ro Duminică, până la ora 16:00, primiseră decizie de carantinare la acest punct vamal alți 1.500 de oameni. Deși în vamă există un centru de vaccinare, doar două persoane din 1.500 au decis să se imunizeze anti-COVID.
De sâmbătă până duminică, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, au trecut peste 168 de mii de persoane, cu aproximativ 48.500 de mijloace de transport, potrivit Poliției de Frontieră.