SC Piețe și Târguri Craiova SRL crește taxele pentru ocuparea meselor și a terenurilor din piețele din Craiova, în anul 2022. Proiectul privind aprobarea noilor tarife a fost votat în ședința Consiliului Local de joi. Nu toți consilierii au avut o părere bună în legătură cu această decizie.
„Am depus și un amendament în comisia juridică, cu privire la menținerea taxei pentru ocuparea meselor și a terenurilor din piețe, la valorile din anul 2021. Se propune o creștere de 50% la mese și o creștere de 20% la terenuri. Nu sunt de acord cu acest fapt, pentru că această creștere va duce și la creșterea produselor care sunt vândute”, a spus Teodor Sas.
Primarul orașului a ținut să îi răspundă lui Teodor Sas. Lia Olguța Vasilescu susține că această creștere a taxelor este necesară în perspectiva modernizării piețelor din Craiova.
„Suntem într-un cerc vicios. Dacă SC Piețe nu au bani, nu pot să modernizeze piețele. Dacă nu măresc taxele, nu au bani. Anul acesta am aprobat, din nou, indicatorii pentru piață, din cauza faptului că s-au majorat prețurile la materiale. Pornisem pe un preț, după care a trebuit să fie modificat. Trebuie să ne uităm și la celelalte municipalități din România, la ora actuală avem cele mai mici tarife. Dacă vrem să avem bani pentru SC Piețe, bani pe care noi, municipalitatea, nu avem voie să îi investim în piețele respective, trebuie să lăsăm societatea noastră să se dezvolte și nu poate să se dezvolte altfel decât majorând aceste tarife. Nu este o veste bună pentru nimeni, nici pentru noi, mai ales pentru societățile comerciale care închiriază aceste tarabe în piețe. Așa funcționează economia și, dacă vrem să reabilităm aceste piețe, va trebui ca societatea noastră să poată să facă profit”, a explicat primarul.
Teodor Sas a menționat că este conștient de felul în care s-a ajuns în această situație și este de părere că o administrare mai eficientă a spațiilor din piețe ar fi putut să prevină creșterea taxelor: „Da, prețurile sunt fundamentate de aceste creșteri de prețuri, însă o administrare mai eficientă a respectivelor spații, automat ar aduce și mai mulți bani în bugetul piețelor. Vă dau exemplu acele locuri în care se vând mici în Piața Centrală. Sunt niște suprafețe foarte mari ocupate. Au ocupat chiar și aleile. Ar fi mai eficient să vină producătorii să vândă produse acolo, nu să fie ocupate de acest tip de activitate”.
Alin Mărăcine, directorul SC Piețe și Târguri Craiova SRL, i-a răspuns și el lui Teodor Sas: „Referitor la posibilitatea producătorilor agricoli de a-și desfășura activitatea comercială, vreau să vă spun că în fiecare piață din municipiu există aproximativ 30% din capacitatea piețelor, ca locuri libere. Producătorii agricoli au, prin lege, un număr de locuri, în cuantum de 40% din capacitatea pieței. Iarna, știm foarte bine, că nu sunt atât de mulți producători, dar nici vara nu sunt ocupate la capacitate de 100%. Locuri sunt pentru producători”.