miercuri, septembrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Germania expulzează doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a anunţat miercuri că Germania a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova, potrivit justiţiei.

”Ambasadorul (rus în Germania) a fost informat că doi membri ai personalului diplomatic al ambasadei Rusiei sunt declaraţi persona non grata”, a indicat şefa diplomaţiei germane.

Ea a adăugat că asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, este o ”atingere gravă la suveranitatea statului” german şi va afecta grav relaţiile ruso-germane.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Decizia a fost comunicată ambasadorului Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, în timpul unei întrevederi la MAE german desfăşurată miercuri, a precizat Baerbock.

Asasinatul a fost comis la 23 august 2019 în parcul Tiergarten din Berlin, victima fiind georgianul de origine cecenă Tornike Kavtaraşvili, în vârstă de 40 de ani. Acesta a fost ucis de trei gloanţe trase cu un pistol cu amortizor.

Procurorii afirmă că a fost vorba despre o retaliere pentru participarea Georgiei la al doilea război din Cecenia şi pentru ”ostilitatea faţă de statul rus”.

Georgianul ucis a fost un lider separatist cecen care a luptat împotriva forţelor ruse între anii 2000 şi 2004. El trăia începând din anul 2016 împreună cu familia sa în Germania, unde ceruse azil, dar încă nu-l primise până la momentul crimei – relatează Agerpres.

Rusia a dezminţit tot timpul orice implicare, iar dosarul a tensionat şi mai mult relaţiile cu Germania.

Într-un comunicat pe site-ul ambasadei Rusiei la Berlin, Neceaev afirmă: „Apreciem că acest verdict nu este obiectiv, că este vorba de o decizie politică, ce afectează relaţiile ruso-germane, care şi înainte erau dificile”.

„Această chestiune ne îngrijorează profund, reprezintă în sine un act ostil evident şi nu va rămâne fără răspuns”, a avertizat diplomatul.

El a susţinut că „teza absurdă a participării Federaţiei Ruse la această crimă a fost impusă metodic publicului pe toată durata procesului şi s-a înscris într-un context general de rusofobie”.

Naceaev a considerat că este „ciudată” luarea în considerare a unor „pseudo-investigaţii” de presă ale Bellingcat şi Insider în cazul respectiv.

Politica