vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Numărul jurnaliștilor încarcerați în toată lumea a atins un nivel record anul acesta

Numărul jurnaliștilor din întreaga lume care se află în spatele gratiilor a atins un nivel record la nivel mondial în 2021, potrivit unui nou raport al organizației ”Committee to Protect Journalists” (CPJ), care precizează că 293 de reporteri erau încarcerați la 1 decembrie anul acesta.

Sursa citată mai arată că cel puțin 24 de jurnaliști au fost uciși din cauza reportajelor lor, iar alți 18 au murit în circumstanțe care fac prea dificil de stabilit dacă au fost vizați din cauza activității lor.

În timp ce motivele pentru care reporterii sunt încarcerați variază de la o țară la alta, numărul record reflectă tulburările politice din întreaga lume și o intoleranță tot mai mare față de articolele independente, potrivit organizației non-profit cu sediul în SUA.

„Acesta este al șaselea an consecutiv în care CPJ a documentat un număr record de jurnaliști încarcerați în întreaga lume”, a declarat directorul executiv al CPJ, Joel Simon, într-o declarație.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Numărul reflectă două provocări inextricabile – guvernele sunt hotărâte să controleze și să gestioneze informația și sunt din ce în ce mai impertinente în eforturile lor de a face acest lucru”, a adăugat acesta.

Printre jurnaliștii care au fost uciși în 2021 se numără Danish Siddiqui, un fotograf Reuters care a murit într-un atac al talibanilor în Afganistan în iulie, și Gustavo Sanchez Cabrera, care a fost împușcat și ucis în Mexic în iunie, scrie hotnews.ro care citează Reuters.

China a încarcerat 50 de jurnaliști, cel mai mult dintre toate țările, urmată de Myanmar (26), care a arestat reporteri în cadrul unei campaniei de represiune după lovitura de stat militară din 1 februarie, apoi de Egipt (25), Vietnam (23) și Belarus (19), a precizat CPJ.

Pentru prima dată, lista CPJ include jurnaliști încarcerați în Hong Kong – ca urmare a legii privind securitatea națională din 2020, care face ca tot ceea ce Beijingul consideră drept subversiune, secesiune, terorism sau complicitate cu forțe străine să fie pedepsit cu închisoare pe viață.

Mexicul, unde jurnaliștii sunt adesea vizați atunci când munca lor deranjează bandele criminale sau oficialii corupți, rămâne cea mai mortală țară din emisfera vestică pentru reporteri, potrivit CPJ.

Politica