Testul PCR a infirmat cel puțin două din cele cinci teste de salivă pozitive din București, potrivit unor surse din Ministerul Educației, notează Libertatea. La Timișoara, două din șase teste au fost infirmate. Acestea sunt doar rezultatele anunțate, iar numărul testelor infirmate ar putea să crească, având în vedere că sunt așteptate confirmări sau infirmări și pentru celelalte.
Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a anunțat, marți seara la Antena 3 că 86 de elevi din toată țara au fost depistați pozitiv la testele de salivă, în prima zi de utilizare a acestora. Procedura în acest caz este retestarea elevilor, dar cu teste PCR, care sunt mai precise. Toate rezultatele sunt așteptate astăzi, dar au început deja să sosească unele. De exemplu, în București au fost infirmate deja două cazuri din cele 5, iar în Timișoara, alte două din cele 6. Rezultatele readuc în atenție precizia testelor de salivă. Într-un interviu acordat în luna noiembrie site-ului de educație Școala9, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a afirmat că Ministerul Educației ar trebui să se concentreze exclusiv pe ventilație, distanțare, măști și testare pentru a se asigura că răspândirea virusului este împiedicată.
Referitor la testele de salivă, el a afirmat că acestea „nu sunt la fel de precise ca un test PCR, dar dacă se aplică periodic și în număr extrem de mare, precizia e suficient de bună”. „Problema ar fi că unele dau rezultate fals negative. Repet, dacă testarea e periodică, atât în rândul celor vaccinați, cât și în rândul celor nevaccinați, este un instrument suficient de bun pentru a fi identificate cazurile pozitive din colectivitate”, a declarat Răzvan Cherecheș.
Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. Fiecare unitate de învățământ poate decide însă dacă testarea se face la școală, la începutul orelor, sau de către părinți, acasă.
Care este procedura în cazul unui test de salivă pozitiv:
1. În cazul unui rezultat pozitiv la test din salivă, părintele informează școala, iar preșcolarul/școlarul rămâne la domiciliu până la confirmarea sau infirmarea rezultatului prin test antigen rapid nazofaringian sau test RT-PCR;
2. Ulterior părintele solicită prin 112 serviciului de ambulanță testarea la domiciliu și păstrează testul pozitiv până la sosirea ambulanței;
3. În cazul unui rezultat pozitiv la testul antigen rapid nazofaringian, acesta va fi raportat și preșcolarul/școlarul va rămâne în izolare timp de 14 zile;
4. În cazul unui rezultat negativ la testul antigen rapid nazofaringian se va recolta test RT-PCR și, în funcție de rezultatul acestuia, elevul se întoarce la școală dacă este negativ sau rămâne în izolare 14 zile dacă este pozitiv.
Cazurile pozitive din testele noninvazive pe bază de salivă sunt centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean, abilitat să comunice public despre acest subiect.