Marea păcăleală. Testarea elevilor începe azi

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

De astăzi elevii ar trebui testați pentru a se afla dacă au sau nu coronavirus, astfel încât să se evite transmiterea virusului. Teste avem. Proceduri serioase pentru a se aplica, nu. Părinții reclamă, între altele, ca testele nu sunt sterile. Pe de altă parte, testarea nu e obligatorie, așa că riscul transmiterii virusului în rândul elevilor rămâne, în continuare, crescut.

189.000 de teste antigen non-invazive au fost distribuite elevilor din județul Dolj. Modalitatea de testare a fost lăsată la latitudinea reprezentanților școlilor. S-a decis ca testele să fie făcute de părinți, acasă. Deocamdată, unul luni, unul joi. Profesorii așteaptă de la părinți fotografii cu testele făcute. Se bazează pe buna credință, sperând că nu vor primi fotografii cu teste negative, de la elevi depistați, de fapt, pozitiv.

„De unde știu ei că este testul copilului? Pot să îi fac acum test, iese negativ, îl fotografiez. Data viitoare, să zicem că, Doamne ferește, e pozitiv. Iar eu nu vreau să îl țin acasă, că eu nu cred în Covid. Și atunci îi trimit dirigintelui tot prima fotografie, cu testul negativ. Bineînțeles, eu nu aș face asta, dar sunt mulți care nu cred că există acest virus și probabil că așa vor proceda”, spune părintele unui elev din Dolj.

Aceasta, dacă vor accepta să testeze copiii. Pentru că nu, testarea nu este obligatorie.
„În privința celor care refuză testarea, copiii merg normal la școală. Nu avem nimic specificat în acest sens, dar fiecare dintre noi poate fi responsabil”, recunoaște inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj.
„Nu ne poate îngrădi nimeni dreptul la educație. Și libertatea. Ajunge că nu mai putem intra nicăieri din cauza certificatului ăluia! Cum să ne oblige să supunem copiii testelor ăstora care am auzit ca nu sunt sigure. Ei vor să declare cât mai mulți pozitivi. Am auzit eu că sunt teste făcute special pentru așa ceva”, spune o mamă care afirmă că nu le va face celor doi copii ai săi niciun test.
În schimb, alți părinți revoltați afirmă: „Nu mi se pare normal ca elevii netestați să mai vină la școală. Avem aceste teste, gratis, nu doare să le facem și refuzăm în continuare. De ce să fie expus copilul meu? Înțeleg că și acei copii trebuie să învețe, dar sănătatea are prioritate, nu? Ar fi trebuit să existe o formă de a-i obliga. Altfel, doar ne prefacem că ne pasă de copii”.

În aceste condiții testarea elevilor pare să fie doar o modalitate de a justifica cheltuirea unor bani publici, nicidecum o măsură serioasă pentru protejarea copiilor și a dascălilor.

Pe de altă parte, sunt părinți care nu au încredere în eficacitatea acestor teste pentru că „nu sunt sterile”.
„Le-am primit în punguțe. Pipeta și recipientul în care trebuie amestecată saliva cu soluția reactivă nu sunt ambalate. Cât de real poate fi rezultatul? Sigur nu pot fi contaminate?”, se întreabă mulți părinți.
Șeful DSU, Raed Arafat, susține că așa sunt toate testele și licitația pentru cumpărarea lor a fost legală.
1.050 milioane lei, fără TVA, a pregătit statul pentru 70 de milioane de teste de salivă. Licitația pentru ele a fost împărțită pe 3 loturi.

Trei firme au câștigat licitația organizată la nivel național pentru achiziția a 9 milioane de teste, din primul lot. Cât costă? 80 milioane lei!
Este vorba despre Viggo Fashion Internațional SRL, firmă care are domeniul de activitate principal „comerţ cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, conform Edupedu.ro, Medpark B.V – specializată în echipamente medicale și Eva Healthcare SRL, care are ca domeniu principal  „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”.

Loturile 2 și 3 au fost câștigate de 7 firme. Lotul 2, care valorează 113 milioane de lei, are 11,1 milioane de teste de salivă, iar Lotul 3 numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei, potrivit datelor transmise Edupedu.ro de către Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC).

Reprezentanții sindicali ai dascălilor reclamă faptul că testele au fost cumpărate înainte de a se stabili o strategie clară, iar acum „trebuie consumate pentru a nu se crede că s-au irosit banii”. 

Distribuie acest articol