joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

OMS: Testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron. Testele rapide sunt sub semnul întrebării

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, așa cum s-au dovedit și în cazul altor variante, dar în ceea ce privește celelalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, se fac studii care să evalueze acuratețea lor, a anunţat duminică, într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă „un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus care este dominantă în prezent şi care este considerată foarte contagioasă, dar mai multe informaţii despre noua variantă Omicron (legate de contagiozitate, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc.) urmează să fie disponibile în zilele şi săptămânile următoare, precizează OMS.

Noua variantă a SARS-CoV-2, semnalată OMS-ului la 24 noiembrie de cercetătorii din Africa de Sud, a primit numele de Omicron și a fost încadrată vineri de organizația mondială la categoria „variantă îngrijorătoare”, categorie în care, de la începutul pandemiei, au mai fost plasate alte patru variante ale SARS-CoV-2: Alfa, Beta, Gamma și Delta, notează digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

OMS a desemnat varianta B.1.1.529 ca fiind o variantă îngrijorătoare a coronavirusului, denumind-o Omicron, după ce oamenii de știință au constatat că aceasta are multe mutații ce pot avea un impact asupra modului în care se comportă, adică, de exemplu, s-ar putea răspândi mai ușor sau ar putea da forme mai grave de boală sau chiar ar putea eluda răspunsul imunitar dat de vaccinuri sau trecerea prin boală. 

Cercetătorii din Africa de Sud și din întreaga lume efectuează în prezent studii pentru a înțelege mai bine mai multe aspecte ale Omicron și vor continua să împărtășească rezultatele acestor studii pe măsură ce ele devin disponibile.

Transmisibilitate: Nu este încă clar dacă Omicron este mai transmisibilă (adică dacă se transmite mai ușor de la o persoană la alta) în comparație cu alte variante, inclusiv Delta. Numărul de persoane testate pozitiv a crescut în zonele din Africa de Sud afectate de această variantă, dar sunt în curs de desfășurare studii epidemiologice pentru a înțelege dacă acest lucru se datorează Omicron sau altor factori.

Severitatea bolii: Nu este încă clar dacă infecția cu Omicron provoacă o boală mai severă în comparație cu infecțiile cu alte variante, inclusiv Delta. Datele preliminare sugerează că există rate de spitalizare în creștere în Africa de Sud, dar acest lucru se poate datora creșterii numărului total de persoane infectate, mai degrabă decât unui rezultat al infecției specifice cu Omicron, arată OMS în comunicatul transmis duminică.

În prezent, nu există informații care să sugereze că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante. Primele infecții raportate au fost în rândul studenților – persoane mai tinere, care tind să aibă o formă de boală mai ușoară – , dar pentru înțelegerea nivelului de gravitate al variantei Omicron mai este nevoie de câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

Dovezile preliminare sugerează că ar putea exista un risc sporit de reinfectare cu Omicron (adică persoanele care au avut anterior COVID-19 ar putea fi reinfectate mai ușor acum cu Omicron), în comparație cu alte variante „de îngrijorare” ale virusului, dar informațiile sunt decoamdată limitate. Mai multe informații în acest sens vor fi disponibile în zilele și săptămânile următoare.

OMS subliniază că vaccinurile actuale rămân eficiente împotriva unor forme grave de boală și a deceselor.

De asemenea, potrivit OMS, corticosteroizii și substanțele care blochează receptorii coronavirusului vor fi în continuare eficiente pentru gestionarea pacienților cu COVID-19 sever. Alte tratamente vor fi evaluate pentru a se vedea dacă acestea sunt la fel de eficiente, având în vedere modificările aduse unor părți ale virusului în varianta Omicron.

Întrucât Omicron a fost desemnată ca variantă îngrijorătoare, există mai multe acțiuni pe care OMS le recomandă țărilor, inclusiv o mai bună monitorizare a cazurilor și secvențierea genomică, precum și anchete epidemiologice riguroase. 

Țările ar trebui să continue să pună în aplicare măsurile eficiente de sănătate publică pentru a reduce circulația generală a COVID-19. Trebuie să aibă în vedere o analiză a riscurilor și o abordare bazată pe știință. Este recomandabilă consolidarea capacității medicale pentru a gestiona o eventuală creștere a numărului de cazuri. 

Cele mai eficiente măsuri pe care le pot lua oamenii la nivel individual pentru a reduce răspândirea virusului sunt:

  • păstrarea unei distanțe fizice de cel puțin 1 metru față de alte persoane;
  • purtarea unei măști potrivite;
  • deschiderea ferestrelor pentru a îmbunătăți ventilația;
  • evitarea spațiilor slab ventilate sau aglomerate;
  • păstrarea igienei mâinilor;
  • să tușească sau să strănute în cotul îndoit sau într-un șervețel;
  • vaccinarea

Politica