Femei bătute pentru a accepta să se prostitueze și minore mințite cu o viață mai bună, dar trimise să-și vândă trupul, pentru ca proxeneții să-și cumpere mașini sau să aibă bani de „păcănele”. Plantații de cannabis și vânzări de alte droguri periculoase. Toate acestea se întâmplă în Oltenia. Nici un județ din regiune nu scapă de crima organizată.
Poliția și procurorii DIICOT au derulat, miercuri, ample acțiuni în lupta cu criminalitatea organizată.
12 percheziții s-au făcut în Dolj și Bacău, într-un dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
Este vorba despre un grup infracțional constituit în Dolj. Proxeneții au înșelat mai multe tinere care proveneau din familii sărace, ori destrămate. Le-au promis o viață mai bună, dar fetele au ajuns să-și vândă trupurile, atât în țară cât și în străinătate, unde proxeneții români plăteau taxe către proxeneți albanezi pentru locurile în care trimiteau fetele la „produs”.
„Astfel, în perioada 2009-2010, în județul Dolj, 5 persoane s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, grup la care ulterior ar fi aderat mai multe persoane, şi care ar fi avut ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituției „la stradă” sau/și „pe casă/apartamente”). Iniţial, exploatarea victimelor ar fi avut loc în municipiile Craiova, Pitești și Timișoara, iar, ulterior, acestea ar fi fost transportate și adăpostite în străinătate (Italia, Franța, Elveția, Spania, Germania, Danemarca)”, potrivit Poliției Dolj.
Anchetatorii au reținut că gruparea infracțională s-ar fi ocupat cu identificarea tinerelor vulnerabile (cu o situație materială precară sau care proveneau din familii dezorganizate, naive, lipsite de educație), pe care le recrutau sub diverse promisiuni mincinoase (conviețuire, găsirea unui loc de muncă) și le determinau să practice prostituţia.
„În cele mai multe situații, folosind metoda „loverboy”, membrii grupării ar fi câștigat încrederea victimelor, și, sub pretextul unui viitor comun și oferirii unui mod de viață lipsit de griji, le-ar fi convins să practice prostituția, în special în Craiova și Timișoara, după care s-ar fi deplasat, împreună cu acestea, în diferite țări (Italia, Franța, Spania, Elveția), unde, prin constrângere (acte de violență și amenințări), le-ar fi determinat să practice prostituția, în folosul lor. De regulă, victimele ar fost ținute în imobile închiriate (de unul din membrii grupării), ar fi fost transportate zilnic la locurile, unde erau obligate să practice prostituția, erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de către membrii grupării”, mai arată Poliția Dolj.
De asemenea, potrivit sursei citate, membrii grupării infracționale ar fi dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Italiei, relații cu cetățeni albanezi, implicați activ în activități de trafic de persoane și proxenetism, care controlau „posturile”, în care se practica prostituția, membrii grupării achitându-le taxe, în schimbul acceptării folosirii, de către victime, a acelor locaţii.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au fost duse, în vederea audierii, 11 persoane.
Prostituție în Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea. Femei bătute
Opt femei au fost bătute cu pumnii și picioarele pentru a se lăsa exploatate sexual. Femeile au fost trimise la „produs” în Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureș. Cu banii obținuți de fete, proxeneții își cumpărau mașini sau îi jucau la păcănele.
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut în acest caz 8 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Vâlcea şi Mureş.
„În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2020-2021, un număr de 6 suspecți, au recrutat, prin metoda “loverboy”, opt persoane de sex feminin, pe care le-au constrâns să practice prostituția pe raza municipiilor Târgu Mureș, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea, membrii grupului reţinând sumele de bani obținute de către persoanele vătămate, din activitatea de prostituție. În activitatea infracțională, suspecții au transportat persoanele vătămate în diverse orașe din România, le-au cazat în moteluri sau apartamente închiriate, iar ulterior au postat anunțuri în vederea atragerii de clienți”, a transmis DIICOT, într-un comunicat de presă.
Anchetatorii au reținut că membrii grupului au supravegheat atent persoanele vătămate, le-au restrâns libertatea de mișcare și au folosit amenințări și violența fizică pentru a le constrânge să practice prostituția.
„Persoanele vătămate erau lovite cu pumnii și cu picioarele, amenințate cu moartea și cu săvârșirea unor infracțiuni îndreptate asupra copiilor minori, fiind amenințate cu divulgarea către terțe persoane a faptului că acestea se prostituează. Din banii obținuţi din activitatea infracțională, membrii grupului și-au achiziționat autoturisme de lux iar importante sume de bani le-au pierdut în sălile de jocuri de noroc”, conform DIICOT.
26 de persoane au fost duse la audieri la DIICOT Pitești.
Mehedinți – raiul traficanților de droguri
Acțiunile de miercuri ale oamenilor legii au vizat și traficanții de droguri. Mai multe percheziții au fost făcute în Mehedinți.
Anul acesta, în comuna Pădina s-a înființat o cultură de cannabis cu 500 de plante. Drogurile urmau să fie vândute unor români și albanezi care trebuiau să le ducă apoi în Italia.
„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Mehedinți au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, pe raza județului Mehedinți, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc, în formă continuată.
În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, mai multe persoane au înființat o cultură de aproximativ 500 plante de cannabis, în curtea unui imobil de pe raza comunei Pădina, județul Mehedinţi. De asemenea, s-a reținut faptul că, în luna iunie 2021, unul dintre suspecți a sprijinit înființarea unei noi culturi de cannabis, ajutând la montarea echipamentelor necesare pentru irigarea viitoarei culturi, precum şi la plantarea semințelor de cannabis în pahare. Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că suspecții intenționau să vândă cea mai mare parte din drogurile cultivate unor cetățeni români sau albanezi care urmau să le transporte în Italia, pentru comercializarea acestora”, au arătat anchetatorii DIICOT, care au mai precizat că două persoane au fost duse la audieri în acest caz.
Alte 9 percheziții s-au făcut în Mehedinți, într-un dosar în care un bărbat este suspectat că a vândut cannabis, cocaină şi comprimate de MDMA, către diverşi consumatori din municipiul Drobeta Turnu Severin.
El vindea cannabis la prețul de 50-60 de lei/gram.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinți, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.
Percheziții s-au făcut și în Olt, anchetatorii vizând infractori preocupați cu traficul de droguri, ori care se ocupau cu infracțiuni economice.